Skip to content

Bidenov poklon s neba pada na ruske snage. Ukrajinci počeli koristiti kazetnu municiju

Oružane snage Ukrajine (UAF) počele su koristiti kοntrοverznu kazetnu municiju koju su im prenijele Sjedinjene Države. To je u četvrtak, 20. jula, izvijestio The Washington Post (WP), pozivajući se na ukrajinske zvaničnike.

Kako je navedeno u materijalu, Ukrajinci pokušavaju kazetnim granatama probiti dobro utvrđene položaje ruske vojske, koja je osujetila kijevsku protuofanzivu.

Također se nagađa da bi kijevski režim mogao upotrijebiti kazetnu municiju u području Bakhmuta u Narodnoj Republici Donjeck (DNR). Prema ukrajinskim dužnosnicima, ova bi municija trebala pomoći Kijevu da nadoknadi nedostatak vojnika, topništva i oružja, prenose novine.

Dana 16. jula, ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je da se isporuka kazetnih bombi Ukrajini tretira kao zločin, rekavši da su SAD donijele tu odluku jer im nedostaje drugog streljiva .

Kijev se pismeno obvezao da neće koristiti kazetnu municiju u naseljenim područjima i da će kasnije uložiti napore da očisti teritorije na kojima je korištena, rekao je šef Pentagona Lloyd Austin.

Kazetnu municiju, prema Human Rights Watchu, sada koriste i Rusija i Ukrajina, koja šteti civilima i za sobom će ostaviti bombe koje će to činiti još mnogo godina.

“Obje strane bi trebale odmah prestati koristiti kazetnu municiju i ne tražiti više ovog neselektivnog oružja. SAD ne bi trebao prebacivati ​​kazetnu municiju u Ukrajinu”, poručili su.

Nedavno izvješće Human Rights Watcha tvrdi da je Ukrajina ranije koristila kazetnu municiju i da je to “rezultiralo brojnim smrtima i ozbiljnim ozljedama civila”, uključujući i tijekom napada na grad Izyum i druga područja 2022., pišu novine.

Kijev poriče da je ranije koristio takve projektile.

New York Times je još 20. oktobra 2014. objavio da je ukrajinska vojska bacila kasetne bombe na Donjeck.

Fragmenti municije pronađeni u i oko Donjecka i intervjui sa svjedocima ukazuju na to da su kasetnu municiju koja je pogodila 2. i 5. oktobra 2014. najvjerovatnije ispalile ukrajinske trupe stacionirane jugozapadno od grada, prema Human Rights Watch-u i pregledu The Timesa. Tamošnji svjedoci su izvijestili da su vidjeli lansiranje raketa sa položaja tih trupa prema gradu u trenucima koji se poklapaju s napadima.

Službenici za štampu ukrajinske vojske negirali su i tada da su njihove trupe koristile kasetno oružje.

Inače, najviše bombardovana zemlja u istoriji svijeta je Laos. Od 1964. do 1973., SAD je izbacio više od 2,5 miliona tona ubojnih sredstava na Laos tokom 580 000 bombardiranja – što je jednako avionu punom bombi svakih osam minuta, 24 sata dnevno, tokom devet godina – čineći Laos najžešće bombardiranom zemljom po glavi stanovnika u istoriji, piše National Geographic.

Do trećine bačenih bombi nije eksplodiralo, ostavljajući Laos kontaminiranim golemim količinama neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS). Više od 25.000 ljudi ubijeno je ili ranjeno u Laosu otkako je bombardiranje prestalo.

Ovako izgleda video ilustracija ispaljivanja kasetnih bombi.