Skip to content

Bidenov sin kriv po sve tri optužbe za posjedovanje oružja, suočava se s 25 godina zatvora

Hunter Biden (54) postao je prvo dijete sadašnjeg predsjednika SAD-a koje je u utorak osuđeno za zločin nakon što ga je federalna porota proglasila krivim po tri tačke koje se odnose na laganje o njegovoj upotrebi droga kako bi kupio oružje, piše CNN.

Vijeće od šest muškaraca i šest žena raspravljalo je tri sata tokom dva dana prije nego što je osudilo 54-godišnjaka za davanje lažne izjave pri kupnji vatrenog oružja .

Porota je donijela osuđujuće presude za sve tri optužbe, koje su proizašle iz revolvera koji je Hunter Biden kupio u oktobru 2018. u trgovini oružjem u Delawareu, u to vrijeme je bio navučen na crack kokain. Prve dvije tačke odnosile su se na laganje o korištenju droga na obrascu za federalnu provjeru, a treća tačka bila je za posjedovanje pištolja dok je bio ovisan ili koristio ilegalne droge.

Bidenov sin je zurio u porotnike, koji su imali ozbiljne izraze lica, i nije napravio nikakvu vidljivu reakciju dok je sudski službenik čitao presudu – osim što je blago kimnuo glavom dok je izgovoreno posljednje “kriv je”.

Hunter je zatim zagrlio svog glavnog branitelja, Abbea Lowella, i ostale članove svog pravnog tima.

Prva dama Jill Biden, koja je bila prisutna svaki dan suđenja osim jednog, bila je zatečena brzinom kojom je presuda donesena.

Sutkinja Maryellen Noreika nije odredila datum izricanja presude u utorak, ali je primijetila da se takva saslušanja obično održavaju oko četiri mjeseca nakon osude – što bi značilo da bi se Hunter morao vratiti na sud dok se kampanja njegovog oca za ponovni izbor bliži završnoj dionici.

Hunteru prijeti do 25 godina iza rešetaka – iako je blaža kazna vjerojatnija budući da nije ranije osuđivan.

Tužitelji su odbili komentirati presudu. Hunter Biden je u izjavi rekao da je “razočaran ishodom”, ali je rekao da ga je ohrabrila podrška njegove obitelji.

“Danas sam više zahvalan na ljubavi i podršci koju sam prošlog tjedna doživio od Melisse, svoje obitelji, prijatelja i zajednice nego što sam razočaran ishodom”, rekao je Hunter Biden. “Oporavak je moguć Božjom milošću i ja sam blagoslovljen iskusiti taj dar dan po dan.”

Nekoliko trenutaka kasnije, Hunter je napustio zgradu federalnog suda u Wilmingtonu držeći se za ruke sa suprugom i majkom.

U izjavi je predsjednik Biden rekao da će “prihvatiti ishod ovog slučaja” i obećao podršku svom sinu.

“Kao što sam rekao prošli tjedan, ja sam predsjednik, ali sam i tata”, rekao je. “Jill i ja volimo našeg sina i tako smo ponosni na čovjeka kakav je danas. Tolike obitelji čiji su se voljeni borili s ovisnošću razumiju osjećaj ponosa vidjeti nekoga koga volite kako izlazi s druge strane i tako je jak i otporan u oporavku. Kao što sam također rekao prošli tjedan, prihvatit ću ishod ovog slučaja i nastavit ću poštivati ​​sudski proces dok Hunter bude razmatrao žalbu. Jill i ja uvijek ćemo biti uz Huntera i ostatak naše obitelji svojom ljubavlju i podrškom. Ništa i nikada se to neće promijeniti.”

Hunter Biden bi se mogao suočiti s do 25 godina zatvora i novčanom kaznom do 750.000 dolara pri izricanju presude, iako će vjerovatno dobiti daleko manje od maksimuma kao prvi prijestupnik. Prije nego što je odbacio stranke, sudac im je rekao da se kazna obično određuje na 120 dana nakon presude, što znači da će se vjerovatno dogoditi prije dana izbora.