Skip to content

Bidenova administracija odobrila prijenos više od 2000 bombi i 25 F-35 borbenih aviona Izraelu

Sjedinjene Države su proteklih dana odobrile prijenos bombi i borbenih aviona vrijednih milijarde dolara u Izrael iako javno izražavaju ‘zabrinutost’ zbog očekivane vojne ofenzive u Rafi, izvještava The Washington Post.

Citirajući zvaničnika Pentagona i State Departmenta, američki dnevnik navodi da novi paket naoružanja uključuje 1.800 bombi MK-84 od 2.000 funti i 500 bombi MK-82 od 500 funti, zajedno s 25 F-35 koji su prvotno odobreni kao dio većeg paketa od strane Kongresa 2008.

Senator Bernie Sanders je burno reagirao na najnoviju vijest o slanju bombi koje mogu sravniti čitave kvartove.

Ovo je nepristojno. Moramo okončati naše saučesništvo: Nema više bombi Izraelu”, napisao je Senator.

Bombe od 2.000 funti povezane su s prethodnim događajima masovnih žrtava tokom izraelske vojne kampanje u Gazi. Ovi zvaničnici, kao i neki drugi, razgovarali su za Washington Post pod uvjetom anonimnosti jer nedavna ovlaštenja nisu javno objavljena.

Izrael je zatražio treću eskadrilu od 25 F-35 prošlog jula, što će kada bude isporučeno dovesti ukupnu veličinu flote na 75.

Washington daje 3,8 milijardi dolara godišnje vojne pomoći Izraelu, svom dugogodišnjem savezniku.

SAD je požurivao Izraelu slati protuzračnu obranu i streljivo dok se bori protiv Hamasa u Gazi, ali neki demokrati i arapsko-američke skupine kritizirali su nepokolebljivu podršku Bidenove administracije Izraelu i pozvali na povećanje vojne pomoći.

“Nastavili smo podržavati pravo Izraela da se brani”, rekao je zvaničnik Bijele kuće za The Washington Post.