Skip to content

Bijes u Ukrajini jer SpaceX ograničava korištenje Starlinka za dronove

Viši ukrajinski predsjednički pomoćnik ljutito je reagirao nakon što je SpaceX Elona Muska rekao da je poduzeo korake kako bi spriječio svoju satelitsku komunikacijsku uslugu Starlink da kontrolira bespilotne letjelice, koje su ključne za kijevske snage, piše Guardian.

Gwynne Shotwell, glavna operativna direktorica SpaceX-a, rekla je na konferenciji u SAD-u da je iznenađujuća odluka donesena jer kompanija nikada nije namjeravala dopustiti korištenje Starlinka “u ofenzivne svrhe”.

To je u četvrtak ujutro odmah potaknulo pritužbu Mykhaila Podolyaka, višeg savjetnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je tvrdio da Muskov posao nije priznao pravo Ukrajine na samoobranu.

Ukrajinske snage koriste Starlink kako bi pomogle u kontroli njihove velike mreže nadzornih bespilotnih letjelica, ključnih za praćenje koncentracije ruskih trupa i vojnih pokreta, u vrijeme kada su moskovske snage u napadu na velikim dijelovima istočne fronte.

Vojska zemlje brzo je postala ovisna o Muskovoj mreži, jer su druge internetske usluge bile nedostupne zbog ratne štete, nestanka struje, ometanja ili jednostavno zato što su lokacije bile udaljene.

SpaceX kaže da usluga satelitske komunikacije ‘nikada, nikad nije trebala biti oružje’.