Skip to content

Bijesni Havajci dočekali Bidena koji je došao 13 dana nakon razornog požara

Bijesni Havajci dočekali su predsjednika Joea Bidena s natpisima koji su mu govorili da ide kući i zahtijevali dodatnu saveznu pomoć nakon katastrofe dok su 80-godišnjak i njegova supruga obilazili otok Maui 13 dana nakon razornih šumskih požara, piše Daily Mail.

“Došao si sad nakon 13 dana?” “J**I SE!” Dobacivali su mještani pokazujući srednji prst prema Bidenovoj koloni.

Ruta predsjedničke povorke bila je ispunjena ljudima koji su držali palčeve prema dolje, a neki su mahali zastavama Trumpa 2024.

Na jednoj osobi je bio ispisana poruka koja je uspoređivala novac potrošen na Ukrajinu s pomoći poslanom na Havaje – računajući da je svaki Ukrajinac dobio više od 1.700 dolara od izbijanja rata u februaru 2022.

Bijela kuća je objavila da će svako pogođeno kućanstvo na Havajima dobiti 700 dolara – iznos koji mnogi otočani smatraju uvredljivim.

Mještane je posebno razbjesnio Biden, upitan prošle nedjelje o požarima dok je odlazio poslijepodne na plažu u Delawareu, odgovorivši: ‘Bez komentara.’

Čak su i demokrati tražili da znaju zašto savezna pomoć sporo stiže, te su se pridružili svojim republikanskim kolegama u ispitivanju Bidenovog kašnjenja u dolasku na Maui.

Biden je prekinuo svoj odmor na jezeru Tahoe u ponedjeljak kako bi pet sati letio do otoka i inzistirao da je savezna vlada tu za otočane.

Dok je broj mrtvih u Mauiju premašio 114, oko 850 se i dalje vodi kao nestalo. Mnogi od njih bi mogla biti djeca.

‘Razaranja su ogromna, do danas 114 mrtvih’, rekao je Biden, prije nego što je započeo dugu priču o vlastitom gubitku prve supruge Naomi i jednogodišnje kćeri u prometnoj nesreći 1972. godine.”

‘Usredotočeni smo na ono što slijedi kao ponovna izgradnja dugoročne, ponovne izgradnje na duge staze i radimo to zajedno kako bismo ponovno stali na noge i obnovili se onako kako želimo’, rekao je Biden okupljenima dok su se vidjele pougljenjene ruševine u njegovoj pozadini.

Biden je u drugom govoru nespretno usporedio svoj kuhinjski požar od udara groma s razornim šumskim požarom Maui na Havajima.

“Jill i ja pomalo osjećamo kako je to izgubiti dom… Skoro da sam izgubio svoju ženu, korvetu iz ’67. i mačku”, rekao je Biden.

Jedan od mještana je snimio video dan prije dolaska Bidena u kojem govori da “ono što su očekivali, u vidu pomoći, od vojske u prva dva – tri dana od požara… stiglo je nakon 11 dana, i to da bi zaštitili predsjednika Bidena.

“Sada je sve puno vojske. Imamo vojno zrakoplovstvo, sve što možete zamisliti sada je u Lahaini, stavili su ograničenja za bespilotne letjelice, nema zona letenja.. Otprilike to je ono što smo očekivali da će doći i dogoditi se 2-3 dana nakon katastrofe, događa se sada, 10-11 dana poslije, samo da zaštite predsjednika. I čini se da su uglavnom ovdje samo da zaštite predsjednika. Izgleda mi se da je sve neorganizirano i kasno”, kazao je.