Skip to content

“Bila je to jedna od najgorih noći ikada” , kaže gradonačelnik Odese

Rusija je 19 jula pokrenula veliki udar na Ukrajinu raketama i bespilotnim letjelicama. Većina dolazaka bila je u Odesi.

“Jedna od najgorih noći. Ne pamtimo takav razmjer napada od početka sveobuhvatne invazije”, rekao je gradonačelnik Gennady Trukhanov.

Prema službenim podacima, lučka infrastruktura je pala pod ovo granatiranje. Naime, oštećeni su žitni i naftni terminali, spremnici i oprema za utovar. Sve je to pratila jaka vatra.

Oštećeni su i terminali za žitarice u Černomorsku. Tamo je oštećena imovina međunarodnih i ukrajinskih firmi – Kernel, Viterra, CMA CGM Group, piše Strana.ua.

Kasnije je ministar poljoprivrede Ukrajine Solsky rekao da je noćni napad Ruske Federacije uništio 60 hiljada tona žitarica u luci Chornomorsk – to je oko hiljadu vagona žitarica, koje je trebalo biti izvezeno morem prije dva mjeseca.

Također, prema riječima Solskog, udar je onesposobio značajan dio infrastrukture za izvoz žitarica u Černomorsku. Obnova terminala trajat će najmanje godinu dana.

U regiji Odese pogođeno je industrijsko postrojenje, a pogođena su i dva skladišta – s duhanom i vatrometom.

Još jedna raketa oborena je na prilazu obale i pala je u jednu od četvrti Odese, formirajući veliki lijevak. Eksplozija je oštetila nekoliko zgrada u okolici. Također, izgorio je trgovački kompleks koji se nalazi na tržnici.

Bilo je dolazaka i u susjedno Koblevo u Nikolajevskoj oblasti. Prema informacijama nadležnih, tamo je pogođen hotel.

Među ostalim dolascima – udar dronova na Palaču kulture u Khersonu, kao i na infrastrukturni objekt u Žitomirskoj regiji.

Osim toga, Ukrzaliznytsia je ujutro zatvorila komunikaciju kroz Shepetovku, regija Hmjelnitski, razlog je bilo granatiranje. Ali Shepetovka se nije pojavljivala u službenim izvješćima.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su noćnim udarima na Odesu i regiju napadnuti “objekti vojne industrije, infrastruktura goriva i skladišta streljiva Oružanih snaga Ukrajine”.

Zračne snage od jutra potvrđuju da su kritična infrastruktura i obrambeni objekti postali glavne mete napada. I precizirali su kako su udarci zadavani.

Činjenicu da prošle noći ukrajinski sustav protuzračne obrane nije oborio značajan broj projektila i bespilotnih letjelica Ruske Federacije primijetili su i novinari zapadnih medija.

“Ukrajina kaže da je oborila samo 14 od 31 ruske rakete ispaljene tijekom noći, što ukazuje na iscrpljenost njezine protuzračne obrane”, piše Yaroslav Trofimov, novinar Wall Street Journala.

Također, prema njegovim riječima, Ruska Federacija je noću napala vojne aerodrome kod Odese i Kropivnjickog. Ovo nije službeno objavljeno.

Da postoji problem s uništavanjem projektila na jugu potvrdio je i Zelenski.

Nakon udara sazvao je hitan sastanak u Bankovaji i naložio jačanje zaštite lučke infrastrukture.

I rekao je da Ukrajina treba dodatne sustave protuzračne obrane SAMP-T ili Patriot.

S druge strane, danas je Ruska Federacija službeno jasno dala do znanja da će potopiti sve brodove koji slijede u ukrajinske luke.

U vezi sa obustavom Crnomorske inicijative i ukidanjem pomorskog humanitarnog koridora, od 00:00 po moskovskom vremenu 20. jula 2023. svi brodovi na putu za ukrajinske luke u vodama Crnog mora smatrat će se potencijalnim nosiocima vojnog tereta, rečeno je.

S tim u vezi, Sjedinjene Države nisu spremne objaviti nikakve mjere za podršku kretanju brodova prema ukrajinskim lukama nakon izjava ruskog Ministarstva obrane.

To je na brifingu izjavila tiskovna tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

“Nemam što reći o pomorskom dijelu”, odgovorila je Jean-Pierre na pitanje novinara razmatraju li Sjedinjene Države mogućnost pomoći u kretanju brodova u ukrajinske luke u vezi s izjavama ruskog ministarstva obrane.