Skip to content
kamilica

BILJKE za spavaću sobu i bolji san

Hiljadama godina ljudi su se oslanjali na ljekovito svojstvo biljaka i koristili ih, naročito one koji mogu pomoći u borbi protiv nesanice.

Postoji duga, pisana tradicija da biljke pomažu ljudima da spavaju, kaže dr Monik Simonds, zamjenik direktora u londonskom Kraljevskom botaničkom vrtu Kev.

Ako se vratite do rimskog doba ili do vremena kada se koristila drevna kineska medicina, naći ćete dokumentaciju o biljkama i njihovom uticaju na spavanje.

Na primjer, jasmin iz Kašmira, sa svojim mirisnim cvjetovima, bio je obavezan dodatak u vodi za kupanje da bi pomogao ljudima da se opuste i smanje stres.

Sada postoje jasni dokazi da biljke imaju moć da nas smire i da nam pomognu da smanjimo stres i opustimo se. Miris biljke kao što je lavanda nije samo nešto što pokupimo usput uz pomoć receptora u našem nosu.

Naučno je potvrđeno da se esencijalna ulja lavande apsorbuju jednostavnim udisanjem. Esencijalna ulja lavande imaju smirujući efekat tako što „moduliraju“ naš nervni sistem, kaže Simonds.

Koje biljke treba da imate u spavaćoj sobi da biste bolje spavali:

Jasmin

Jasmin oslobađa slatku aromu koja može da ublaži anksioznost i poboljša kvalitet sna. Miris ima uticaj na receptore u našem nervnom sistemu, što rezultira smirujućim efektom. Što se tiče brige za vašu biljku: redovno zalivajte i pobrinite se da ima dovoljno sunčeve svjetlosti.

Indijansko pero (Sansevirija)

Visoki i uski listovi biljke „rade“ noću tako što oslobađaju kiseonik i pročišćuju vazduh. Nema cvjetova, tako da nema gotovo nikakvog mirisa. Međutim, istraživanje je pokazalo da listovi pomažu u uklanjanju štetnih hemikalija u prostoriji, kao i da apsorbuju mirise u pozadini kao što su znoj ili lak za kosu.

Valerijana

Valerijana je tradicionalni lijek za nesanicu. Naučne studije su pokazale da valerijanini slatkomirisni ružičasti ili bijeli cvjetovi djeluju umirujuće. Kada je biljka u cvatu, samo udišite miris kako biste stimulisali san. Iz ekstrakta korijena takođe možete skuvati čaj koji umiruje. Valerijana voli svjetlost – vašoj biljci je potrebno šest sati direktne sunčeve svjetlosti.

Lavanda

Dokazano je da lavanda smanjuje broj otkucaja srca, krvni pritisak i nivo stresa – kao i da pomaže da utonete u dubok san. Lavanda koja se uzgaja u toplijim podnebljima oslobodiće više esencijalnih ulja i imaće veći uticaj na kvalitetan san. Dajte lavandi u saksiji puno sunčeve svjetlosti, a vodu štedite.

Kamilica

Čaj od kamilice popularan je širom svijeta kao piće koje vam pomaže da se smirite i zaspite, ali i sama biljka ima odlična umirujuća svojstva. Kao i lavanda, esencijalna ulja koja su ekstrahovana iz cvijeća imaju opuštajući efekat i mogu pomoći ljudima koji imaju noćne more.

Aloe vera

Veoma se često koristi za ublažavanje opekotina i iritacija na koži, ali je takođe odlična zato što oslobađa kiseonik i apsorbuje ugljen-dioksid tokom noći i prečišćava vazduh. Takođe, NASA je sprovela studiju istraživanja, u kojoj su rezultati pokazali da aloe vera pomaže u borbi protiv štetnih toksina u prostoriji.

Gardenija

Još jedna velika biljka koju treba da preselite u spavaću sobu. Moćan miris cvijeta gardenije je idealno sredstvo za ublažavanje stresa. Prirodno sredstvo za smirenje, bez ikakvih štetnih nuspojava, naravno, utiče na kvalitet vašeg sna.

Izvor: Bizlife

Sidebar