Skip to content

BIO JE NAJSIROMAŠNIJI PREDSJEDNIK: 90% svoje zarade davao u dobrotvorne svrhe!

José Alberto “Pepe” Mujica Cordano (Montevideo, 20. ožujka 1935.) je urugvajski političar koji je obnašao dužnost predsjednika Urugvaja od 2010. do 2015. godine.

U svijetu je postao poznat kao “najsiromašniji predsjednik na svijetu” jer je od mjesečne plaće od 12.500 dolara, Mujica za sebe zadržavao 1.250 dolara, navodi Wikipedia.

Španjolskom dnevniku „El Mundo“ je izjavio: „Dobro mi je s toliko novca. Mora biti, jer znam koliko Urugvajaca preživljava s mnogo manje.“

Poznat i kao bivši gerilski vođa koji je više godina bio u pritvoru, u pismu je naveo da se povlači iz ličnih razloga i objasnio da ne želi da ostane u Senatu do kraja mandata 2020. godine jer je “umoran poslije dugog putovanja”.

Odbio je i penziju koja mu pripada za vrijeme koje je proveo u urugvajskom senatu, prenosi BBC.

On sebe ne smatra posebnim. On želi da bude običan građanin kao i svi drugi. Privatno, vozi Volksvagen Bubu, a kao svoja zvanična državna kola koristio je Opel Korsu.

Živi u skromnoj seoskoj kući pored Montevidea sa suprugom, senatoricom i bivšom gerilkom Luciom Topolansky i tronogim psom Manuelom.

Mujica nije imao tjelohranitelje, niti službeni vozni park, jer je smatrao da mu nisu trebali. Vjeruje da je bio istinski predstavnik i da je služio časno narodu Urugvaja. Smatra da je, zajedno s Vladom, radio transparentno, te stoga ne strahuje od naroda.

Mujicina žena, koja radi kao senatorica, također donira dio svojih prihoda.

Neki državni zvaničnici bi mogli da se ugledaju na njega!

Sidebar