Skip to content

Bivša Ministrica odbrane BiH o Kovačeviću: Osoba koja se ponekad izjašnjava kao Hrvat, a nekad kao Srbin za mene je moralno upitna (VIDEO)

Hoće li posljednja presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu prouzročiti nove probleme i zastoje na evropskom putu Bosne i Hercegovine?

Koji je stav HDZ-a i kako će se u sve to uklopiti “legitimno predstavljanje”? Trebaju li izaslanici u Domu naroda biti birani na izborima? Je li realno da Evropska komisija uskoro otvori pregovore o članstvu naše zemlje u EU?

Za Dan uživo odgovarala je Marina Pendeš, izaslanica u Klubu Hrvata Doma naroda BiH i bivša Ministrica odbrane BiH.

– Slaven Kovačević je nakon posljednje presude Evropskog suda za ljudska prava kazao kako je njegova pobjeda nad Schmidtom i da je OHR osramoćen.

“Ne mislim da je on stručnjak za pravo, čim tako misli. Osoba koja se ponekad izjašnjava kao Hrvata, a nekad kao Srbin za mene je moralno upitna. HDZ treba nastaviti raditi”, kazala je gospođa Milena.

Sama predsjednica (Suda) izuzela je svoje mišljenje. HDZ će sigurno zauzeti stav i raditi u skladu sa svojim programom.

– U presudi se navodi kako je “Sud utvrdio da trenutni politički sistem Bosne i Hercegovine daje prednost etničkoj zastupljenosti u odnosu na političke, ekonomske, društvene, filozofske i druge faktore, što pojačava etničke podjele u zemlji i potkopava demokratski karakter izbora”?

“To obrazloženje toliko je široko pozicionirano i za mene je neozbiljno napisano. Nisam pravnik, ali kao inženjer mogla bih svaku ovu rečenicu oboriti sa deset svojih”, tvrdi gospođa Milena.

– Zar nije malo tendeciozno reći da sudije ne znaju napisati presudu?

“Obzirom koga smo poslali ispred BiH sigurno je dobro izlobirao da bude takva presuda. Ali nema veze, zamijenit ćemo onoga ko radi samo u interesu jedne političke opcije”, dodala je Milana.

Da li je realno da Bosna i Hercegovina bude jedna izborna jedinica kada govorimo o izboru za člana državnog predsjedništva?

O izboru članova predsjedništva.  O Komšiću i njegovom savjetniku. O usvojenim “evropskim” zakonima, kao i o Dodiku, pogledajte u video prilogu N1 televizije.

Marina Pendeš je bosanskohercegovačka političarka koja je obnašala dužnost ministrice odbrane BiH, trenutno izaslanica u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a članica je i Predsjedništva HDZ BiH po položaju i to kao predsjednica Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača. Visoko obrazovanje polazila je u Zagrebu na Vojno-tehničkom fakultetu gdje 1988. godine stječe zvanje diplomirani inženjer elektronike. U njenom mandatu Ministrice odbrane BiH (2015.–2019.) partneri iz NATO-a odlučili su pozvati BiH da dostavi prvi Godišnji nacionalni program čime bi bio aktiviran Akcijski plan za članstvo u NATO-u. Nakon Općih izbora 2018. godine Dom naroda Federacije BiH imenuje Pendeš za izaslanicu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda hrvatskog naroda. Pendeš je nositeljica Grba općine Vitez i odlikovanja Republike Mađarske ¨Za nacionalnu obranu¨ Prvog reda od 2009. godine. Foto: U.S. Army / Rachel Larue/wikimedia