Skip to content

Bivši američki državni tajnik i direktor CIA-e pleše s Izraelcima u blizini granice s Gazom

Bivši američki državni tajnik i direktor CIA-e kaže da je vojni odgovor Izraela protiv Hamasa bio “savršeno prikladan” i neophodan.

Michael Richard Pompeo, američki političar, koji je služio administraciji Donalda Trumpa kao direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) i kao 70. državni sekretar Sjedinjenih Država boravio je u utorak u posjeti duž izraelske granice s Gazom.

Pompeo je govorio tokom posjeta solidarnosti zajednicama duž izraelske granice s Gazom, nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden rekao da je vojni odgovor na Hamasovu invaziju 7. oktobra bio “pretjeran”.

Pompeo je zatim rekao Izraelcima da je njihov vojni odgovor protiv boraca Hamasa, koje je nazvao islamističkom terorističkom skupinom, bio “savršeno prikladan” i neophodan.

Pompeo je poručio cionistima da velika većina Amerikanaca stoji uz Izrael u ratu protiv Hamasa.

Bivši direktor CIA-e je za vrijeme posjeta obišao i mjesto održavanja glazbenog festivala Supernova u blizini kibuca Re’im odakle je Hamas odveo taoce i koji je od tada pretvoren u improvizirani spomenik.

Pompeo je zatim snimljen kako pleše i pjeva sa izraelskim vojnicima u blizini granice Gaze u kojoj je ubijeno blizu 30000 civila, većinom žena i djece.

Tokom svog mandata kao državni sekretar, Pompeo se zalagao za premještanje američke ambasade u Izraelu u okupirani Jeruzalem i povlačenje Sjedinjenih Država iz nuklearnog sporazuma s Iranom 2015. godine.

Naročito je igrao ulogu u premještanju američke ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u okupirani Jerusalem.