Skip to content

BIVŠI AMERIČKI MARINAC UBIJEN U UKRAJINI

Američki marinac koji je djelovao na strani ukrajinskih snaga poginuo je ovaj tjedan u Ukrajini, javlja Time pozivajući se na dužnosnika mornarice.

Daniel Swift, operater prve klase mornaričkih specijalnih postrojbi koji je napustio službu, preminuo je od ozljeda zadobivenih u ruskom napadu na njegovu jedinicu.

Prema dokumentima do kojih je došao Time, Swift se smatra dezerterom od 2019. Američki State Department rekao je da je američki državljanin nedavno preminuo u Ukrajini, ali tada nije potvrdio da je riječ o marincu.

Daniel Swift, mornarički operater za specijalna ratovanja prve klase koji je otišao u samostalnu radnju, preminuo je 18. januara nakon što je pretrpio ozΙjede u jedinici koju je napadala Rusija, rekao je dužnosnik. Službenik nije znao kada ni zašto je Swift otišao u Ukrajinu.

Njegova karijera je krenula neobično 2019. godine, pokazuju njegovi službeni dosjei. Mornarica je potvrdila da je Swift u “statusu aktivnog dezertera od 11. marta 2019.”, prema njegovim službenim podacima koje je objavio TIME.

Međutim, mornarica je nedavno doživjela porast broja dezerterstava prema navodima Washington Posta.

Swift, koji je iz Oregona, prvi se put prijavio 2005. Dobio je medalju za kampanju u Iraku, medalju za kampanju u Afganistanu i medalju za ekspediciju u Globalnom ratu protiv terοrizma, stoji u zapisima. Zapisi ne navode pojedinosti o Swiftovim rasporedima ili timovima SEAL-a u kojima je možda služio, ali navode zadatak s Mornaričkim specijalnim ratnim ‘odredom za hladno vrijeme’ iz Kodiaka, Ak. u 2007. i odvojene mandate s dvije “Specijalne ratne jedinice sa sjedištem na Zapadnoj obali” od jula 2007. do januara 2014. Swiftov posljednji zadatak započeo je u augustu 2017. i bio je s “Specijalnom ratnom jedinicom Zapadne obale.”

Daniel Swift dok je služio u marincima

Navy SEAL i druge elitne jedinice za specijalne operacije provode neke od najtajnovitijih i najosjetljivijih misija američke vojske, a vlada rijetko otkriva što ti zadaci uključuju, piše Washington Post.

Swift je do svoje 30. godine bio raspoređen kao Navy SEAL pet puta uključujući Irak, Afganistan i Jemen. Napisao je knjigu 2020. pod nazivom ‘Pad čovjeka’ (Fall of a Man). Dodaje se da je imao četvero djece.

Američki State Department nije želio potvrditi Swiftov identitet, ali je u izjavi rekao da je Amerikanac ubijen u akciji. “Možemo potvrditi nedavnu smrt američkog građanina koji se borio u Ukrajini“, stoji u priopćenju. ‘U kontaktu smo s njegovom obitelji i pružamo svu moguću konzularnu pomoć. Iz poštovanja prema privatnosti obitelji u ovom teškom trenutku, nemamo više što dodati.’

Adam Thiemann bivši rendžer američke vojske koji se prethodno borio u Ukrajini sa Swiftom i ostao u kontaktu sa svojim vodom putem telefonskih poziva i kasnonoćnih tekstualnih poruka — rekao je za Rolling Stone da je tijekom operacije u Bakhmutu u noći 14. januara i u rano ujutro 15. januara ruske su snage ispalile protupješačku granatu na raketni pogon na Swifta i još dvojicu vojnika, oborivši ih.

Daniel Swift (krajnje lijevo), Grygorii “Greg” Tsekhmistrenko (sredina desno. Također poginuo 15. januara kod Bakhmuta) i Adam Thiemann (krajnje desno) u Ukrajini. FOTO: Time

Thiemann je na Facebooku napisao da su ukrajinske trupe činile sve što su mogle da održe Swifta na životu, ali su im resursi iscrpljeni dok pokušavaju primiti sve ranjene.

Swift je ostao u kritičnom stanju s teškom ozΙjedom glave, prema Thiemannu, koji u to vrijeme nije bio na οperaciji, ali su ga obavijestili njegovi drugovi iz voda. Ostala dva vojnika su bila stabilno i oporavljali se.