Skip to content

Bivši IΖRAΕLSKI vojni časnik: “U GAΖI NEMA CIVILA. Tamo je dva i pol miliona terοrista.” 

  • Dok su se straνični napadi na palestinski narod odvijaju pred očima svijeta, bivši izraelski vojni časnik iz elitne obavještajne jedinice 8200, Eliyahu Yossian, dao je skandalozne izjave u programu izraelske TV kako bi opravdao masakr.

“U Gazi nema civila. Postoji dva i pol miliona terοrista.” Branio je nehumanu politiku administracije Tel Aviva.

“Nema civila! Kad kažete civili, nema civila. Tamo ima dva i pol miliona terοrista i zato nema smisla unaprijed upozoravati na napad. Izdavanje prethodnih upozorenja je kada želite evakuirati nevine, ali u Gazi nema nevinih. Onda upozorenja nemaju smisla jer svi su terοristi”, kazao je Yossian.

“Dakle, znači li to sve ih pobiti?”, pitao je voditelj.

“Ima nešto definirano u ratu što se zove “čas milosrđa”. Znači, vrlo je važno, događa se u prvih deset sati rata i nakon prvog napada, što radite? Vojska je učinila sve, moramo uništiti 50 000 stanovnika Gaze, i to ne govorim samo ovdje na kanalu 14, rekao sam to i na kanalu 11 i 12, svugdje”,

“Kako možete ubiti 50 000?”, upitao je voditelj

“Bombardiramo ih borbenim avionima! Ovo je ruski, iranski, turski stil jer smo na Srednjem istoku…”, odgovorio je Yossian.

Eliyahu Yossian je istraživač na Institutu za studije nacionalne sigurnosti (INSS), think tanku povezanom sa Sveučilištem u Tel Avivu. Također je bivši časnik u Izraelskim obrambenim snagama (IDF), gdje je služio u obavještajnoj jedinici 8200, koja je odgovorna za prikupljanje i analizu obavještajnih signala.

 

Skupine za ljudska prava i organizacije civilnog društva osudile su Yossiana kao opasnog ekstremista koji zagovara zločine protiv čovječnosti i krši osnovno ljudsko dostojanstvo i vrijednosti. Pozvali su na njegovu smjenu s akademskog položaja i isključenje s javnih tribina. Također su upozorili da njegovi stavovi odražavaju rastući trend dehumanizacije i radikalizacije u izraelskom društvu.

Neki izraelski političari i novinari također su ga kritizirali kao ratnog huškača i fanatika koji šteti imidžu i interesima Izraela.

Međutim, neki izraelski političari i mediji branili su ga kao domoljuba i realista koji govori istinu i odražava stvarnost na terenu.

Hvalili su Yossiana kao “hrabrog i obrazovanog” stručnjaka koji nudi vrijedne uvide i rješenja za sukob s Hamasom. Također su optužili njegove kritičare da su pristrani ili neupućeni.