Skip to content

BJΕŽALA JE SA UNUKOM KOJI JE DRŽAO BIJELU ΖΑSTAVU. Tada je ustrijeljena

Više od 20 ljudi, rođaka i susjeda, skrivalo se u kući Hale Khreis dok se rat pogoršavao. 57-godišnja Hala, uvijek usredotočena na brigu o svima osim o sebi, skuhala je brzi doručak usred  pakiranja osnovnih potrepština i odvojila vrijeme za molitvu. Odjednom su čuli susjede kako vani vrište da je organizirana evakuacija: “Ajde, izlazi van, hajde, izlazi!”

Obuli su cipele i izjurili kroz vrata, pridruživši se valu drugih ljudi koji su držali bijele zastave: univerzalni simbol predaje.

Nekoliko koraka ispred ostalih, Hala je hodala sa svojim unukom, Tayemom, držeći se za ruke dok su se kretali ulicom prepunom krhotina, s bijelom zastavom u drugoj ruci. Nekoliko sekundi kasnije odjeknuo je hitac i Hala se srušila na tlo.

Taj nezamislivi trenutak zabilježen je kamerom. Video se pojavio ranije ovog mjeseca u izvješću britanske novinske web stranice Middle East Eye.

Snimka Halinog ubοjstva jedna je od sve većeg broja koji prikazuje strijeljanje nenaoružanih civila s bijelim zastavama u Gazi. Euro-Med Human Rights Monitor sa sjedištem u Ženevi rekao je da istražuje devet takvih incidenata. CNN je ispitao četiri slučaja, uključujući onaj Hale Khreis.

Obitelj je kasnije pokopala Halu ispred svoje kuće, u maloj pješčanoj uličici. Nadaju se da će se vratiti kako bi je mogli dostojno pokopati kada rat završi i pozivaju na istragu.

U metežu je nestao Halin unuk Tayem. Njegova majka Heba, koja je bila na začelju gomile, isprva je mislila da je njezin sin upucan zajedno s Halom. Ali onda, kad ga nije bilo na zemlji, a oni ga nisu mogli pronaći, uhvatila ju je panika.

Tek satima kasnije, saznali su da je Tayem nastavio put prema jugu sa skupinom poznanika – mala utjeha usred užasa. Heba i njezin suprug još uvijek čekaju na ponovni susret sa sinom koji je nedavno bez njih proslavio peti rođendan. On je sada u Rafi, južnoj Gazi, sa svojim ujakom, Mohammadom.

To što snimka Halinog ubojstva uopće postoji velika je sreća, kažu njezina djeca koja su za CNN razgovarala iz Gaze i Turske. Nadaju se da bi to moglo poslužiti kao dokaz u mogućoj budućoj istrazi njezine smrti. No, s druge strane, kažu da ih je prisililo da proživljavaju razarajući dan kada im je majka ukradena iznova i iznova, tražeći tragove za pitanja za koja se boje da nikada neće dobiti odgovor.

Stara obiteljska fotografija Hale sa svojim unukom Tayemom. Držali su se za ruke kad je upucana.

CNN je više puta pokušao razgovarati s Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) kako bi podijelio svoja otkrića. Rekli su CNN-u u petak da se “incident ispituje”, a kada su dodatno pritisnuti, rekli su da misle na incident u al-Mawasiju. Nisu rekli istražuju li se ostali incidenti.

Incident u al-Mawasiju, obalnom gradu u južnoj Gazi koji je IDF prethodno proglasio “sigurnom zonom”, dogodio se ranije ovog tjedna.

Ramzi Abu Sahloul, 51, bio je u skupini od pet muškaraca, s podignutim rukama i mašući bijelom zastavom. Sahloul je rekao Ahmedu Hijaziju, palestinskom novinaru, da se pokušavaju vratiti u kuću u kojoj su njegovog brata držali izraelski vojnici kako bi molili za njegovo oslobađanje.