Skip to content

Bjelorusija počinje taktičke vježbe na zapadnim granicama

♦ Ministar odbrane Bjelorusije Viktor Hrenjin naložio je da se održe velike taktičke vojne vježbe u taktičkom pravcu Grodna, koji se nalazi na tromeđi sa Litvanijom i Poljskom, saopšteno je na Telegram kanalu Ministarstva.

“Vidimo da postoji miješanje u unutrašnje poslove Bjelorusije. Dobijamo informacije iz različitih izvora, koje ne mogu da nas ne uznemiravaju. Predviđamo razvoj različitih situacija. Polazeći od toga, donio sam odluku da se održe sveobuhvatne taktičke vježbe u kojima će učestvovati snage zapadne operativne komande u taktičkom pravcu Grodna. Lider države je noćas obaviješten o tome i odobrio je prijedlog”, rekao je Hrenjin.

Vojska će uvježbavati pripremu i odbranu u taktičkom pravcu Grodna, dodao je ministar.

Bjelorusija je pojačala zaštitu državne granice na zapadu, rekao je zvanični predstavnik Državnog pograničnog komiteta Bjelorusije Anton Bičkovski.

Prema njegovim riječima, s obzirom na aktuelnu situaciju u zemlji, organi pogranične službe jačaju zaštitu državne granice. Osnove akcije se realizuju na granici sa Litvanijom i Poljskom.

“Povećan je broj graničnih patrola. Pojačana je kontrola poštovanja pravila od strane osoba i vozila koja stižu u pograničnu zonu”, rekao je Bičkovski.

Pored toga, intenzivno se provjeravaju osobe koje prelaze granicu i njihova vozila.

Ranije se predsjednik Državnog pograničnog komiteta Anatolij Lapo obratio graničarima da pojačaju zaštitu državne granice, jer su moguće “sve vrste provokacija”.

Jedinice raketnih snaga i artiljerije Bjelorusije prethodno su stupile na borbenu dužnost protivvazdušne odbrane u okviru zaštite državne granice u blizini bjeloruske nuklearne elektrane kod granice sa Litvanijom.

(Sputnjik)