Skip to content
cuvarkuca

BLAGODATI ČUVARKUĆE: Od čega nas sve čuva čuvarkuća?

Otpornost čuvarkuće najbolje opisuje njeno latinsko ime Sempervivum, što u prijevodu znači “uvijek živuća”.

Čuvarkuća (Sempervivum tectorum) je zeljasta biljka čiji su listovi zeleni. sočni i debeli sa bodljikavim završecima boje kestena. Mnogi je koriste kao dekoraciju u svojim domovima, a da ne znaju koliko je zapravo zdrava.

O omiljenosti u narodu govori veliki broj imena pod kojima je poznata: pazikuća, gromovka, zečiji kupus, uhovnik, vazdaživ, gromovna trava, divlje smilje, žednjak…

Karakteriziraju je debeli mesnati listovi puni vode te cvjetovi zvjezdastog oblika. Čuvarkuća raste od Maroka do Irana, kroz planine Pirinejskog poluotoka, Alpa, Karpata, Balkana, Turske i Kavkaza.

Na našim područjima češće služi kao ukrasna nego ljekovita biljka. Neki od vas možda je se sjećaju i kao biljku s kojom su vam u djetinjstvu liječili uhobolju.

Čuvarkuća sadrži tanin, biljnu sluz, masno ulje, smolu, kalcijev malat, mravlju i jabučnu kiselinu. Moderna su istraživanja potvrdila da posjeduje vrlo vrijedne kiseline, flavonoide i ugljikohidrate. U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Primjenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.

Čuvarkuća i danas nije potpuno istražena biljka i uglavnom se koristi u narodnoj medicini. Od ljekovitih materija sadrži biljne sluzi, ulja, smole, mravlju i jabučnu kiselinu, a tu su i druge, do sada neistražene ljekovite materije.

cuvarkuca
Foto: Katja Splichal/Pixabay

Ljekovito djelovanje

U ljekovite svrhe koriste se svježi listovi, što i nije neki problem jer ih ima cijele godine. Svježe iscijeđen sok ili zdrobljeni listovi stavljaju se kao obloge kod uboda insekata (osa, pčela, komaraca), opekotina, ispucale i oštećene kože, herpes zostera (pojasnog osipa), hemoroida.

Sok uklanja tegobe ako se stavlja na mjesta grčeva na nogama ili na bolna mjesta nastala zbog gihta. Kod oslabljenog sluha izazvanog skorenim voskom ukapa se svježi sok listova u uho jer ga otapa. Kurje oči, bradavice i sunčane pjege takođe se suzbijaju svježim sokom.

Savremena istraživanja usmjerena su na polisaharide iz soka čuvarkuće, jer im se pripisuje djelovanje na imunitet i pomoć kod liječenja kancerogenih bolesti.

Bjeloruski stručnjaci preporučuju svježi sok s medom kod srčanih mana, a proizvode se i alternativni preparati čuvarkuće koji se koriste kod gnojne upale zubnog mesa i upale grla.

cuvarkuca
Foto: Karsten Paulick/Pixabay

Najbolji prirodni lijek za uhobolju

Čuvarkuća je stari narodni lijek za uhobolju, oštećenja bubnjića i gubitak sluha. Njen sok rastvara višak skrućene smole (cerumena) u uhu i općenito smanjuje bol. Mnogi su se uvjerili da djeluje bolje nego kapi iz ljekarne, a čak je i neki pedijatri preporučuju za djecu.

Da bi se njome liječili dovoljno je istisnuti 2 do 3 ml soka iz lista, ukapati u uho, malo odležati i nakon nekoliko minuta pustiti da sok iscuri van iz uha.

Izvanredan lijek za kožne bolesti i rane

Čuvarkuća ima slično djelovanje aloe veri, koja je poznata u liječenju različitih kožnih tegoba. Ova se biljka smatra jednim od najsigurnijih lijekova za širok spektar kožnih bolesti. Zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava služi i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza, jer pruža brzo olakšanje i smirenje.

cuvarkuca
Čuvarkuća u cvatu/Foto: Hans Braxmeier/Pixabay

Zanimljivo je da čuvarkuća djeluje i nakon zamrzavanja. To je logična posljedica njene visoke tolerancije na hladnoću i sposobnosti preživljavanja u zimskim uslovima. Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati čuvarkuću.

atvbl.com

Sidebar