Skip to content

“NEMA PREŽIVJELIH”: Amerikanci poslali borbene avione na mali putnički avion jer je narušio zračni prostor

U nedjelju je zvučni udar uzdrmao mnoge ljude u području Washingtona koji su na Twitteru prijavili da su čuli glasnu buku koja je tresla tlo i zidove, piše Reuters.

Borbeni avioni izazvali su zvučni udar iznad glavnog grada SAD-a u pokušaju da prate mali zalutali putnički avion Cessna Citation.

Riječ je o avionu koji može nositi sedam do 12 putnika, a na kojeg su američki zvaničnici poslali par borbenih aviona.

Zvaničnici navode da se avion, u kojem pilot nije reagirao i koji je narušio zračni prostor u području Washington DC-a, kasnije srušio u planine Virginije.

Američka vojska pokušala je uspostaviti kontakt s pilotom, koji nije reagirao, sve dok se Cessna nakon toga nije srušila u blizini Nacionalne šume George Washington u Virginiji, navodi se u saopštenju Zapovjedništva za zračnu i svemirsku obranu Sjeverne Amerike (NORAD).

Čini se da je Cessna letjela na autopilotu, rekao je drugi izvor upoznat s tim.

Četiri osobe bile su u Cessni, rekao je izvor upoznat sa slučajem. Cessna je registrirana na Encore Motors iz Melbournea, Florida, prema web-stranici za praćenje letova Flight Aware.

Vlasnik Encorea, John Rumpel, izjavio je Washington Postu da su njegova kći, unuka i njezina dadilja bili među posadom.

“Ne znamo ništa o padu”, rekao je Rumpel za The New York Times. Rekao je da se porodica vraća kući u East Hampton, New York, nakon četverodnevnog putovanja u njegovu kuću u Sjevernoj Karolini, i dodao je da njegova unuka ima 2 godine.

Poslije toga je njegova supruga Barbara na svom Facebook profilu komentirala nepovezanu objavu drugih koji su je pitali je li bila u avionu, napisala je: “Moje porodice više nema, moje kćeri i unuke”.

Nema preživjelih, javlja CNN. Prve hitne službe stigle su na mjesto u nedjelju navečer, oko četiri sata nakon što su državne i lokalne vlasti pokrenule potragu za srušenim avionom.

Državna policija saopštila je da obustavljaju potragu i identificirat će putnike u avionu kada informacije postanu dostupne.

F-16 koristili baklje

“Avionima NORAD-a dopušteno je letjeti nadzvučnom brzinom i stanovnici regije su MOŽDA čuli zvučni udar”, navodi se u saopštenju, dodajući da su borbeni avioni također koristili baklje u pokušaju da skrenu pozornost pilota.

Američki zvaničnik rekao je da lovci nisu uzrokovali nesreću.

Cessna je poletjela iz zračne luke Elizabethton u Elizabethtonu, Tennessee, i bila je usmjerena prema zračnoj luci Long Island MacArthur u New Yorku, oko 80 km istočno od Manhattana, stoji u saopštenju FAA-e, dodajući da će oni i Nacionalni odbor za sigurnost prometa dalje istražiti.