Skip to content

Borci 116. brigade Ukrajine se žale na NEDOSTATAK OPREME I OBUKE

SkandaΙ se nastavlja sa 116. brigadom trupa iz regije Poltava, koja se bori u području između Bakhmuta i Soledara.

Ranije su njeni borci snimili apel Zelenskom i Zalužnom, u kojem su izjavili da su poslani u bitku bez obuke i odgovarajuće opreme, navodeći da su pretrpjeli ogromne gubitke i da nemaju sredstava za daljnju borbu.

Nitko od nas nije odbio i ne odbija izvršavanje borbenih zadaća, ali većina nas jednostavno nije borbeno spremna, što zbog ozljeda, opreme, nedostatka podrške, komunikacije i koordinacije”, poručili su rekavši da su poslani na prvu crtu nakon samo 5 dana taktičke obuke. “Prvi borbeni okršaj dogodio se s elementima juriša, za koji nismo bili spremni. Bili smo bez veze sa zapovjedništvom minobacačke baterije, imali smo gubitke u mrtvima i ranjenima. Suočeni s tenkovskom vatrom, koja je razbila našu skupinu”, kazala je grupa od samo dvadesetak preostalih boraca.

Dmitry Lunin, voditelj OVA-e Poltava, obećao je da će se pozabaviti situacijom, te najavio i moguće kadrovske promjene u zapovjedništvu 116. brigade, javlja ukrajinska ‘Strana’.

Guverner je upozorio na “pretjerane špekulacije” na ovu temu. “Ako sve maknemo s opasnih smjerova, tko će onda braniti našu Domovinu? Ne sviđaju mi ​​se ovi pozivi. Moramo pričekati njihov povratak, a onda to trebamo riješiti prema povelji – rekao je ranije.

Ali, sada je apel nadležnima zabilježila rodbina boraca 116. brigade. Tvrde da je dio brigade “poražen kod Soledara, pretrpjeli su velike gubitke, u stroju nije ostao niti jedan časnik, nema potrebnog naoružanja i zapovjedništva”.

Supruge, majke i sestre pozivaju na povratak boraca u mjesta stalnog raspoređivanja i pružanje medicinske pomoći.

Problemi s rotacijom osoblja ukazuju na to da nema dovoljno ljudi za vođenje borbenih operacija (što je, očito, razlog nedavnog povećanja mobilizacije), piše Strana.

Ranije je Anastasija Ljašenko, narodna zastupnica iz Sluge naroda, izjavila da se razvila “katastrofalna situacija” u jednoj od brigada Oružanih snaga Ukrajine koja se bori u “opasnom smjeru”.

Također je poznato da su u proljeće borci 115. brigade, koji su odbili slijediti naredbe u Severodonjecku, nakon što su snimili video o lošim uvjetima službe, poslani u istražni zatνor kao dezerteri .