Skip to content

Borci Wagnera tvrde da su zauzeli željezničku stanicu Sol – Ukrajinci negiraju

Sumirajući rezultate 327. dana rata u Ukrajini, prema Glavnom stožeru Oružanih snaga Ukrajine, ruske snage provode ofenzivne operacije u smjerovima Bakhmut i Avdeevsky.

Također tvrde da su odbili ruske napade su u područjima sljedećih naselja: Belogorovka, regija Lugansk, Verkhnekamenskoye, Krasnopolovka, Controversial, Sol, Bakhmut, Klescheevka, Novobakhmutovka, Velikaya Novoselka, Prechistovka, Krasnogorovka, Pobeda, Novomikhailovka, Vodyanoye, Mayorsk i Maryinka regije Donjeck.

Ipak, ruski telegram kanali povezani s Wagnerom objavili da su Wagnerovci uspjeli zauzeti Sol, stanicu sjeverno od Soledara (administrativno je postaja dio grada, iako se nalazi podalje od njega).

Objavljeni su video zapisi i fotografije sa željezničke stanice Sol.

Ranije su brojni ruski i ukrajinski izvori izvijestili da je postaja Sol jedino mjesto u Soledaru gdje Oružane snage Ukrajine drže položaje.

Službeno je Ministarstvo obrane Ukrajine to demantiralo i izjavilo da se u gradu vode nove borbe.

Zauzimanje postaje Sol od strane Rusa također nije potvrdilo ukrajinsko zapovjedništvo, piše ukrajinska Strana.

Stanica Sol nalazi se u blizini autoceste Seversk-Bakhmut – jedne od važnih linija opskrbe ukrajinskih trupa u Bakhmutu.

Soledar se u izvješćima Glavnog stožera spominje u popisu mjesta koja su granatirana.

Podsjetimo, jučer su pojedini zapovjednici Oružanih snaga Ukrajine izjavili da su ukrajinske jedinice napustile Soledar, no ukrajinske vlasti, kao što je već spomenuto, inzistiraju da se tamo borbe nastavljaju.

Zelenski je najavio istu večer dan ranije svojim obraćanjem. “Bitka za Soledar, za Bakhmut se nastavlja bez ikakvog predaha ili zaustavljanja”, rekao je.

Borbe oko Bakhmuta ne prestaju, na što će, očekivano, nakon Soledara ruske snage pojačati pritisak.

Zanimljiv aspekt obrane grada prikazan je danas u zapadnom tisku. Oružane snage Ukrajine tamo su uključile značajan broj stranih dobrovoljaca, piše britanski The Times.

Kijev ne šalje svoje elitne jedinice u obranu Bakhmuta i Soledara. Rezultat je očajnička obrana dragovoljaca. Među njima su borci iz Međunarodne legije, kao i Kanađani i Amerikanci”, kaže se u materijalu.

Novine pišu da Ukrajinci i dalje čine okosnicu obrane Bakhmuta, ali mnogi od njih nemaju puno vojnog iskustva.

Prema autoru članka, Ukrajina štedi svoje glavne snage kako bi se pripremila za proljetnu ofenzivu Ruske Federacije i njezine uzvratne ofenzivne operacije.

Danas su ukrajinske snage nastavile žestoko granatiranje Donjecka. U gradskom okrugu Kalininsky, udaljenom od linije fronta, izravno je pogođena zgrada trgovačkog centra, oštećena je zgrada benzinske postaje, dvije stambene zgrade, minibus i krov destilerije. Ima žrtaνa, središnji dio grada ostao je bez struje.

Donjeck
Donjeck
Donjeck

S druge strane, U Dnjepru se nastavljaju raščišćavati ruševine u visokoj zgradi nakon raketnog udara 14. januara. Do danas je ondje umrlo već 40 ljudi.

Rusija je danas dala prvi komentar na tu temu.

“Ruske oružane snage ne udaraju po stambenim zgradama ili objektima društvene infrastrukture. Oni udaraju po vojnim ciljevima, očiglednim ili prikrivenim. Vidjeli ste i sami zaključke nekih predstavnika ukrajinske strane, koji su rekli da je ova tragedija rezultat proturaketa protuzračne obrane”, rekao je Dmitrij Peskov.

Naime, Moskva se pozvala na izjavu Arestovicha, savjetnika Ureda ukrajinskog predsjednika da je ruski projektil pao na zgradu nakon što ga je oborio ukrajinski sustav protuzračne obrane.

Ukrajinska Strana napominje da je ovakvu interpretaciju događaja službeno opovrgnulo Zračno zapovjedništvo Ukrajine.