Skip to content

Borrell PODSJETIO NA POBJEDU Rusa nad Hitlerom i Napoleonom i POZVAO NA VIŠE ORUŽJA

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell kaže da je sada vrijeme da se nastavi pružati vojna potpora Ukrajini jer Rusija još nije poražena, a u prošlosti je pokazala sposobnost da pobjedi Napoleona i Hitlera.

Treba imati na umu da je Rusija velika zemlja, velika nacija koja je navikla boriti se do kraja, skoro izgubiti pa se oporaviti. Rusija je to uradila Napoleonu i poslije Hitleru. Bilo bi apsurdno misliti da je Rusija izgubila rat ili da je njezina vojska nesposobna. Iz tog razloga, sada je vrijeme za nastavak naoružavanja Ukrajine, potrebnim materijalnim i vojnim sredstvima za vođenje rata kakav mora voditi”, rekao je Borrell.

Prema riječima visokog predstavnika, ovo “nije samo obrambeni rat, već onaj koji joj omogućuje da preuzme inicijativu i probije fronte i spriječi Rusiju da u nekoliko mjeseci pokrene novu, vrlo snažnu ofenzivu”.

Borrell je ironično rekao da će njegov govor pratiti ruski obavještajci i onda ‘izvrtati’ njegove riječi.

Izjavu visokog predstavnika EU je danas komentirao i bivši Ruski predsjednik, Dmitrij Medvedev.

Borrell se sad sjetio da je naša zemlja porazila Napoleona i Hitlera. Imajte na umu da je on bio taj koji je povukao analogiju. Sukladno tome, ukrοnacisti i zapadna Europa izravni su nasljednici onih koji su se borili protiv Rusije. A rat je, dakle, s njima novi domovinski rat. I pobjeda će biti naša! Kao i 1812. i 1945. godine”, napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1616703378045784064

Borrell je također ustvrdio da je “važno kako će završiti”. U tom smislu, naglasio je da je ključno to što “Rusija ne pobjeđuje” i ne može Ukrajinu pretvoriti u “marionetsku državu” kao što je već slučaj s Bjelorusijom i da čeka u svakom trenutku nastaviti svojim ekspanzionističkim željama.

Josep Borrell je u petak boravio u Teatru Real u Madridu gdje je primio nagradu New Economy Forum 2022, koju su mu je uručili prva potpredsjednica Nadia Calviño i bivši ministar Javier Solana, piše Europa Press.