Skip to content

Borrell zaprepašten planom Izraela da izdvoji milionska sredstva za izgradnju još ilegalnih naselja

  • Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost Josep Borrell rekao je u ponedjeljak da je zaprepašten izvještajima da će Vlada Izraela izdvojiti milionska sredstva za izgradnju novih ilegalnih naselja.

“Užasnut sam saznanjem da je usred rata izraelska Vlada spremna izdvojiti nova sredstva za izgradnju još ilegalnih naselja”, naveo je Borrell na društvenoj mreži X te dodao: “Ovo nije samoodbrana i neće učiniti Izrael sigurnijim. Naselja predstavljaju ozbiljno kršenje MHP (međunarodnog humanitarnog prava) i najveća su bezbjednosna odgovornost Izraela.”

  • Palestinska država najbolje jamstvo sigurnosti za Izrael

“Za Palestince, temeljno pitanje leži u izraelskoj okupaciji. Bore se da biračima objasne zašto im je sloboda kretanja ograničena, dok ilegalna naselja cvjetaju, a doseljenici ih mogu slobodno napadati. Oni također ne mogu osigurati sigurnost na okupiranoj Zapadnoj obali dok Izrael zadržava palestinske porezne prihode koje prikuplja u ime palestinskih vlasti.  Moje nedavno putovanje u regiju učvrstilo je moje uvjerenje da je najbolja garancija za sigurnost Izraela uspostava palestinske države. I, kratkoročno, trebali bismo izbjeći slabljenje palestinskih vlasti”, rekao je Borrel, javlja FT.

Borrell boravi u Španiji na osmom ministarskom forumu Unije za Mediteran (UfM), koji je počeo u ponedjeljak u Barceloni.

Forum ima za cilj razgovor o situaciji u Pojasu Gaze i njenim potencijalnim reperkusijama na regiju.

Izrael je pokrenuo masivnu vojnu kampanju u Pojasu Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra. Od tada je ubijeno najmanje 14.854 Palestinaca, među kojima 6.150 djece i više od 4.000 žena. Zvanični broj poginulih u Izraelu iznosi 1.200.