Skip to content

Bosanka iskrena: Ako želite da idete u Nemačku, reći ću vam šta vas čeka

Devojka po imenu Ivona je poreklom iz Bosne, ali je otišla da radi kao medicinska sestra u Nemačkoj. Objasnila je kako tamo stoje stvari.

Ivona dolazi iz malog mesta u Bosni, gde niko nema posao ni mladi a ni oni malo stariji. Završila sam medicinsku školu i posle godinu dana odlučila sam da dođem u Nemačku.

Kao mlada i obrazovana želela sam da imam bolji život, ali nisam mogla da ga imam u svom mestu, ni u svojoj državi.

Samo bih napomenula da tamo odakle ja dolazim oni koji imaju nekoliko krava i prodaju mleko imaju najbolju perspektivu.

Bila sam tužna kad sam završila školu, jer nisam znala šta ću, to pitanje mučilo je celu moju generaciju.

Otišla sam kod rođaka u Minhen. Dugo su me nagovarali da dođem, govorili su mi da će mi naći posao, ali ja nisam bila sigurna u to, napisala je.

Od spremačice pa do plate od 1700 evra. Rodbina mi je našla posao. Zapravo nekoliko.

Čistila sam svaki dan u različitim porodicama.

To mi je dobro došlo jer sam tako jezik naučila za samo godinu dana.

Ne savršeno, ali ipak dovoljno da bismo se mogli dobro razumeti. Takođe sam pohađala kurs nemačkog jezika.

Godinu dana kasnije zaposlila sam se kao čistačica u bolnici u Minhenu. Imala sam neto zaradu od 1.400 evra, a opet mi ni ta plata nije bila dovoljna da se osamostalim.

Ali sam ipak pronašla stan i trudila se da što manje trošim. U toj bolnici je radila i jedna naša doktorka, prenosi srbija24.

Poznata je u Minhenu. Kada je saznala da sam završila srednju medicinsku školu, pomogla mi je da se zaposlim u istoj bolnici. – Ako želite da radite, nećete ostati bez posla.

Za sada imam neto platu od 1.700 evra. Tamo to nije veliki novac, ali mi je svakako daleko bolje nego da sam ostala u Bosni. Na stan i troškove mi ode oko 1000 evra a ostatak je dovoljan za pristojan život.

Ne želim da ovo moje pismo bude pogrešno shvaćeno.

Niti želim da kažem da ljudi moraju da ostanu u BiH, ili bivšoj Jugoslaviji jer znam da je tamo teško, niti želim da kažem da je ovde mnogo bolje nego u domovini, sve zavisi od toga kakva su vam očekivanja.

„Ako očekujete previše, nigde vam neće biti dobro, čak ni u Nemačkoj, gde moram da priznam da ako želite da radite, nećete ostati bez posla“, napisala je Ivona.

Sidebar