Skip to content

“Bosanski rat će izgledati kao vrtna zabava”- Bivši američki predsjednik Nixon priznao mogućnost rata u Ukrajini prije 30 godina

Deklasificirano pismo Billu Clintonu iz 1994. pokazuje koliko je bivši američki predsjednik Nixon dobro razumio Ruse.

Kada je Bill Clinton hvalio Richarda Nixona 27. aprila 1994., govorio je o “mudrom savjetu” bivšeg predsjednika, posebno u pogledu Rusije. . . na temelju njihovog posljednjeg telefonskog razgovora i pisma koje mu je tada napisao.

Gotovo 30 godina sadržaj tog pisma ostao je tajna. Zahvaljujući deklasificiranju ovog tjedna putem predsjedničke knjižnice Clintona, pismo više nije skriveno jer je skinuta oznaka tajnosti sa sadržaja.

Richard Nixon je 1994. godine priznao mogućnost rata u Ukrajini, to je izvijestio The Wall Street Journal, pozivajući se na deklasificirano pismo bivšeg predsjednika.

Prema publikaciji, Nixon je 1994. bio na dvotjednom putovanju u Ukrajinu i Rusiju, nakon čega je iste godine napisao pismo tadašnjem američkom predsjedniku Billu Clintonu.

Iz dokumenta proizlazi da je Nixon bio zabrinut zbog mogućnosti pogoršanja odnosa između Kijeva i Moskve, opisujući situaciju u Ukrajini kao “ekstremno eksplozivnu”.

“Siguran sam da se slažete nakon sastanka s Kravchukom (prvi ukrajinski predsjednik ur.), situacija u Ukrajini je vrlo eksplozivna. Ako se dopusti da izmakne kontroli, Bosna će izgledati kao PTA vrtna zabava. Naš je naglasak razumljivo bio na pitanju nuklearnog oružja. Trebali bismo se više koncentrirati na ono što bi moglo dovesti do upotrebe oružja, a ne samo na kontrolu njihove količine. Neko povećanje državne pomoći, koje ste već odobrili, bit će od pomoći. No, poput Rusije, glavni izazov ovdje je za ukrajinski parlament, koji je još gori od ruske Dume, pružiti poticaje za privatna ulaganja”, stoji u pismu.

Dio pisma Richarda Nixona iz 1994. / The Wall Street Journal Pdf

Nixon je između ostalog napisao da je Ukrajina enormno bogata zemlja, te da je tada bila samo 2-5% privatizirana, a da je politička situacija nepredvidiva.

“Zbog važnosti Ukrajine, nevoljko vas pozivam da odmah ojačate naše diplomatsko predstavništvo u Kijevu. Pitao sam vrhunskog američkog biznismena, koji je izrazito za Ukrajinu i proamerički orijentiran, za njegovu ocjenu našeg veleposlanstva. Rekao je, “jadno.” Uz brisanje psovki, rekao bih da je na temelju razgovora koje sam vodio s drugim gospodarstvenicima naša reprezentacija jadna. Veleposlanstvo nema dovoljno osoblja i neadekvatno se vodi. Jedna je od poteškoća to što naši službenici vanjskih poslova vole biti poslani na ugodna mjesta u Londonu, Parizu ili Rimu gdje imamo veleposlanstva s previše osoblja. Moramo ih dovesti više u borbene zone poput Ukrajine, gdje čak i najpametniji i najbolji mogu podbaciti, ali moramo dati sve od sebe. Od vas će se tražiti da raspoloživi novac za pomoć raspršite po cijelom bivšem Sovjetskom Savezu. Ovo bi bila greška. Imate vrlo ograničena sredstva. Svi ostali narodi u bliskom inozemstvu su važni. Ali Ukrajina je u drugačijoj klasi — nezamjenjiva je”, napisao je, između ostalog, Nixon.