Skip to content

Britanija će objaviti do sad najveći paket vojne pomoći Ukrajini u svojoj istoriji. Više od 400 vozila i još mnogo toga ..

Velika Britanija će danas, 23. aprila, objaviti najveći paket vojne pomoći Ukrajini u svojoj istoriji u iznosu od 500 miliona funti (617 miliona dolara).

Paket uključuje više 400 vozila, uključujući 160 vozila zaštićene mobilnosti ‘Hasky’, 162 oklopna vozila i 78 vozila za sve terene, 60 čamaca kao i pomorsko oružje, više od 1600 jurišnih i protuzračnih projektila kao i dodatnih precizno vođenih projektila dugog dometa Storm Shadow, te četiri miliona komada streljiva.

Britanski Premijer Rishi Sunak rekao je: “Zaštita Ukrajine od brutalnih ambicija Rusije ključna je za našu sigurnost i za cijelu Evropu. Ako se Putinu dopusti da uspije u ovom agresivnom ratu, on se neće zaustaviti na poljskoj granici”.

Ova objava dolazi tokom ‘pada’ u Ukrajini jer ruske snage posljednjih tjedana stječu prednost. Moskva je zauzela istočni ukrajinski grad Avdiivku 17. februara i od tada napreduje, zauzimajući druga mjesta.

Sunak će se u Poljskoj sastati s premijerom Donaldom Tuskom, glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Nadovezujući se na postojeću snažnu obrambenu i sigurnosnu suradnju, ponudit će raspoređivanje RAF-ove eskadrile Typhoon za provedbu NATO-ovog zračnog nadzora nad Poljskom sljedeće godine.

Ranije je Britanija najavila mogućnost slanja svog laserskog oružja DragonFire u Ukrajinu, koje može oboriti dronove.

Jučer je Politico objavio je da će novi paket američke vojne pomoći Ukrajini uključivati ​​oklopna vozila, kao i opremu za protuzračnu odbranu i topništvo. Izvori publikacije tvrde da će Sjedinjene Države isporučiti Ukrajini novu seriju oklopnih transportera Bradley, džipova Humvee i oklopnih transportera M113.

Administracija priprema “veliki paket za pomoć u ispunjavanju potreba Ukrajine na bojnom polju”, rekao je drugi američki zvaničnik, dodajući da će također uključivati ​​topništvo i protuzračnu odbranu.