Skip to content

Britanija ima samo 150 tenkova, a Njemačka ima municije samo za dva dana borbi – The Wall Street Journal

  • Velika Britanija je zemlja ‘starih stvari’. Britanske oklopne snage možda i nisu toliko stare, ali mnoga su vozila još uvijek daleko starija od posada.

No, uzbuna raste zbog oslabljene vojske i praznih arsenala širom Evrope.

Britanska vojska – vodeći vojni saveznik SAD-a i najveći potrošač u odbrani Evrope – IMA samo oko 150 spremnih tenkova i možda desetak ispravnih topničkih oružja dugog dometa. ‘Ormar’ je bio toliko ogoljen da je prošle godine britanska vojska razmatrala nabavu višecijevnih raketnih bacača iz muzeja za nadogradnju i doniranje Ukrajini, ideja od koje se odustalo.

Francuska, sljedeći najveći potrošač, ima manje od 90 teških topničkih oružja, što je jednako onome što Rusija gubi otprilike svaki mjesec na ukrajinskom bojištu.

Danska NEMA teško topništvo, NEMA podmornice niti sustave protuzračne obrane.

A Njemačka vojska IMA dovoljno municije ZA SAMO dva dana intenzivnih borbi, piše The Wall Street Journal.

Što se tiče Velike Britanije, izvješće od 14. marta 2021. koje je objavio Odbor za odbranu britanskog parlamenta utvrdilo je da je britanska oklopna borbena sposobnost “žalosna, zastarjela i čak nadmašena.”

Dok je 1990. Ujedinjeno Kraljevstvo imalo oko 1200 glavnih borbenih tenkova u svom inventaru, 2021. ih je imalo samo 227, a većini njih je bila potrebna hitna modernizacija.

“Tenkovska flota će se smanjiti sa sadašnje razine na između 150 i 170 tenkova”, upozoravali su prije dvije godine.