Skip to content

Britanija mijenjala datum rođenja djece izbjeglica bez pratnje, te su poslani u centar za odrasle

Djeca tražitelji azila pritvorena kao odrasli nakon što je britansko Ministarstvo unutarnjih poslova ‘promijenilo datume rođenja’

Kao rezultat toga, stručnjaci upozoravaju da su mnoga djeca pogrešno poslana u kamp Manston. Djeca izbjeglice bez pratnje opisuju napade u ozloglašenom kampu Manston nakon što su službenici ‘ignorirali ili zanemarili’ njihove osobne dokumente, piše Guardian.

4 000 ljudi držano je na mjestu koje je osmišljeno za držanje do 1 600 ljudi. Imigracijski centar u Manstonu sada je ispražnjen nakon prenapučenosti i bolesti.

“Puno sam plakao, ali to još nisu promijenili”, rekao je afganistanski dječak.

Sonja Lambert, koja radi u Vijeću za izbjeglice, opisala je da su dječaci stari između 15 i 17 godina, no djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova ne prihvaćaju njihovu navedenu dob. Jednom od njih je datum rođenja pomaknut za jednu godinu, čime je prešao granicu od 18.

Klasifikacija djece tražitelja azila bez pratnje kao odraslih dovela je do toga da su neki smješteni u Manston na više od 10 dana, a mnogi na više od 20 dana.

Dječak, za kojeg se smatra da je migrant, unutar imigracijskog kratkotrajnog pritvora Manston (Foto: PA)

Manston je ispražnjen prošli tjedan nakon niza kontroverzi na mjestu, uključujući prenapučenost, optužbe za prodaju drοge od strane čuvara, tražitelje azila koji su ostali u središtu Londona nakon što su pušteni iz centra i izbijanje zaraznih bolesti, poput difterije.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je u subotu da je smrt imigranta koji je bio zatočen u Manstonu možda uzrokovana difterijom, vrlo zaraznom infekcijom kože, nosa i grla.

Lambert, koji je bio među onima koji su posjetili hotel u kojem su intervjuirana djeca, rekao je: ‘Jedna od stvari koja me najviše pogodila je koliko su mnoga od njih izgledala mlado. Mnogi od njih imali su čak i dokaze o godinama, te su nam pokazivali osobne iskaznice s fotografijom ili putovnice, na što su se djelatnici MUP-a, čini se, oglušili ili ignorirali.’

Od 16 intervjuiranih, osam ih je reklo da imaju 16, šest ih je reklo da imaju 17, a dvoje 15. Troje od njih imalo je dokumente koji su dokazivali njihovu dob, ali su ignorirani.

Jedan od 15-godišnjaka, iz Irana, imao je fotografiju svoje putovnice i osobne iskaznice, ali je rekao da službenici Ministarstva unutarnjih poslova “nisu zainteresirani”. Tvrdio je da su mu rekli da nije važno što su mu dali novi datum rođenja jer će kasnije biti šanse da ga ispravi. Dječak je u Manstonu proveo 24 dana.

Jedan od dječaka iz Sirije rekao je: “Nikada nisam osjetio veći strah nego u Manstonu.” Drugi iz Sudana je dodao: “To je najgore mjesto na kojem sam ikada bio.”

Rina Mann, izvršna direktorica službi pri Vijeću za izbjeglice, rekla je: “Ovo je zlouporaba ovlasti od strane vlade. Ta su djeca vrlo ranjiva i već su dosta propatila.

“Naše osoblje vidi mnoge mlade ljude u dobi između 15, 16 i 17 godina koje je osoblje Ministarstva unutarnjih poslova nepravedno tretiralo kao odrasle osobe. Kada se mi uključimo, ta djeca se kao takva identificiraju i preuzimaju na skrb lokalne vlasti.” Nakon što budu klasificirani kao odrasli, dječaci su u opasnosti da budu ‘raspršeni’ u smještaj za odrasle, obično hotele, diljem Ujedinjenog Kraljevstva.