Skip to content

BRITANIJA: Ukrajina ima legitimno pravo koristiti silu izvan svojih granica

∗ Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverley komentirao je napad dronovima na Moskvu.

Prema Sky Newsu, tijekom brifinga u Estoniji, ministar je rekao da Ukrajina ima legitimno pravo da se brani i da može “koristiti silu izvan svojih granica”.

Odgovarajući na pitanje urednice za sigurnost i obranu Sky Newsa Deborah Haynes o jutrošnjem napadu dronovima u Moskvi i ima li Ukrajina pravo napasti ruski teritorij, britanski ministar vanjskih poslova rekao je da ne želi nagađati o prirodi napada.

Ali je rekao da Kijev ima “legitimno pravo da se brani”.

“Ima legitimno pravo to učiniti unutar svojih granica, naravno, ali također ima pravo projicirati silu izvan svojih granica kako bi potkopali sposobnost Rusije da projicira silu u samu Ukrajinu”, dodao je, govoreći na konferenciji za novinare u Estoniji.

Cleverly je rekao da su “legitimni vojni ciljevi” izvan granice Ukrajine dio njezine samoobrane.

“Trebali bismo to prepoznati”, rekao je.

Podsjetimo, danas je izveden napad dronovima na Moskvu. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je osam bespilotnih letjelica napalo ruski glavni grad.

Detalji napada još uvijek nisu jasni, ali rusko ministarstvo obrane brzo je okrivilo Ukrajinu za ono što naziva “terorističkim” napadom. Ukrajina negira umiješanost u napad na Moskvu.

Šef Wagner grupe Jevgenij Prigožin, objavio je ljutitu tiradu moskovskim dužnosnicima nakon napada dronom na prijestolnicu.

U izjavi je da je “duboko kivan” na one u Kremlju koji nisu bili u stanju zaustaviti posljednji napad na prijestolnicu, rekavši da mu kao građaninu “duboko smeta” što “ovi ološi mirno sjede sa svojim debelim guzicama namazanim skupim kremama”.