Skip to content

Britanski medij na račun premijerke: Tko duže traje? Liz Truss ili glavica zelene salate?

Britanska premijerka Liz Truss ima novu protivnicu: glavicu zelene salate. Iza toga je i prijenos uživo iz tabloida Daily Star koji je već upotrijebio šalu na svojoj naslovnici.

Liz Truss na dužnosti je tek nekoliko tjedana – no već se nagađa da će britanska premijerka uskoro otići. Nakon što je kaotičnim odlukama zabrljala britanska financijska tržišta i sama završila s katastrofalnim rezultatima u anketama, članovi njezine vlastite stranke navodno traže njezinu zamjenu. Nasljednica Borisa Johnsona je, između ostalog, donijela dosta kritika zbog planova porezne reforme – nakon čega je Truss napravila zaokret i smijenila svog ministra financija Kwasija Kwartenga, piše Spiegel.

Budući da je situacija za premijerku sve kritičnija, britanski tabloid Daily Star u petak ujutro pokrenuo je live stream koji želi odgovoriti na samo jedno pitanje: Hoće li Liz Truss i dalje biti premijerka unutar desetodnevnog roka trajanja zelene salate? Novine su to pitanje već postavile na svojoj naslovnici.

Gledatelji sada putem YouTubea mogu gledati sliku Trussa na stolu pokraj zelene salate. Izvan toga se nema što vidjeti. Ali tijekom sljedećih nekoliko dana, salata će vjerojatno postupno promijeniti boju iz zelene u smeđu. Putem chata objavljivali su komentare poput “Živjela salata” ili “Liz nema šanse”.

Ideja za dvoboj premijerke i salate potekla je iz članka u poslovnom časopisu The Economist koji je posljednjih dana postao viralan društvenim mrežama. Na početku tog teksta za Truss je rečeno da: “Koliko god dugo bude na dužnosti, bit će zapamćena kao premijerka čiji je stisak na vlasti bio najkraći.”

‘Gospođa Truss ušla je u Downing Street 6. rujna. Digla je u zrak vlastitu vladu paketom nefinanciranih smanjenja poreza i jamstava cijena energije 23. rujna. Oduzmite deset dana žalosti nakon smrti kraljice Elizabete II, i ona je imala sedam dana kontrole. To je otprilike rok trajanja zelene salate‘, naveo je The Economist.

Ostaje za vidjeti koliko će dugo Truss doista voditi državne poslove.