Skip to content

Britanski muzeji “posudit” će Gani opljačkane artefakte koje su uzeli iz te zemlje prije više od 100 godina

  • Ujedinjeno Kraljevstvo šalje neke od “krunskih dragulja” Gane kući, 150 godina nakon što ih su ih opljačkali s dvora kralja Asantea.

U sklopu povijesnog ugovora o posudbi, dva vodeća nacionalna muzeja Velike Britanije “posuditi” će izbor artefakata uzetih iz Gane prije više od 100 godina, javlja Euronews.

Prsni disk, Gana, u vlasništvu britanskog muzeja

Muzej Victoria & Albert (V&A) i Britanski muzej potpisali su ugovor o posudbi za vraćanje 32 predmeta kraljevskih regalija. Većina komada bit će viđena u Gani po prvi put nakon 150 godina.

Zlatna ogrlica, Asante, Gana

V&A će posuditi 17 predmeta, dok će Britanski muzej poslati 15 predmeta prema trogodišnjim ugovorima o posudbi – s opcijom produženja na isto vrijeme, izvijestio je BBC.

Zlatna ogrlica, Asante, Gana

Predmeti su uzeti tokom ratova u 19. stoljeću uključujući svečanu kapu ukrašenu zlatnim ukrasima, državni mač, zlatne značke koje su nosili zvaničnici i zlatnu lulu mira.

Asante zlatne značke koje su nosili zvaničnici i zlatna lulu mira

U zajedničkoj izjavi BM-a i V&A priznaje se da su zaplijenjeni predmeti imali “kulturno, povijesno i duhovno značenje za narod Asante”.

Zapljene su također “neizbrisivo povezane s britanskom kolonijalnom poviješću u zapadnoj Africi”.

Također jedan od zlatnih primjeraka opljačkanih iz Gane

Predmeti će navodno biti izloženi u Muzeju palače Manhyia u Kumasiju, glavnom gradu regije Asante, kako bi se proslavio srebrni jubilej Asantehenea.

Problem je u tome što je nekim nacionalnim muzejima u Ujedinjenom Kraljevstvu – uključujući V&A i British Museum – zakonom zabranjeno “oduzimanje” predmeta iz njihovih zbirki, tj.: trajno vraćanje spornih predmeta u njihovim zbirkama.

Ugovori o zajmovima poput povijesnog ugovora s Ganom smatraju se načinom da se predmetima omogući povratak u zemlje porijekla. Međutim, argument koji se stalno ponavlja je da zajmovi impliciraju vlasništvo Ujedinjenog Kraljevstva nad spornim artefaktima.

Duguljasti zlatni repousse ukras, jedan od izbora Asante zlata uzetog iz Gane prije više od 100 godina koje će UK “posuditi” Gani (V&A/PA)(PA Media, sve slike)

Iako je “posudba” iz Gane uvelike pozdravljena, još je dug put pred njima, budući da mnoge zemlje nastavljaju tražiti repatrijaciju svog blaga, a Velika Britanija se suočava s dugotrajnim sporovima oko repatrijacije.

Pitanje grčkog mramora Partenona jedan je od primjera koji se najviše objavljuje.

Grčka je dugo tražila povrat 2500 godina starog friza koji je početkom 19. stoljeća iz Atene uzeo britanski diplomat Lord Elgin. Klasične skulpture izložene su u Britanskom muzeju.

Mramorni reljef sa sjevernog friza Partenona. Friz prikazuje dio procesije Panatenejskog festivala, komemoracije rođendana božice Atene. 438-432 godine prije Krista. Britanski muzej

Atena želi da ih vrati kako bi mogle biti izložene uz ostale skulpture Partenona u namjenski izgrađenom muzeju u Ateni.

Istočno pročelje Partenona; iza prednjeg dijela Partenona s džamijom iza. 1765. godina / Britanski muzej

Partenonske skulpture su zbirka različitih vrsta mramornih arhitektonskih ukrasa iz Ateninog hrama (Partenona) na Akropoli u Ateni.

Mramorni kip s istočnog zabata Partenona. Istočni zabat prikazivao je čudesno rođenje božice Atene. Mnoge figure sa središnje scene sada su fragmentarne ili potpuno izgubljene. Ova figura je isklesana kao izolirana konjska glava. Ovo je glava jednog od konja koji su vukli kola božice mjeseca Selene ili Nyx, božice noći. Druga dva konja i Selenin torzo nalaze se u Muzeju Akropole u Ateni. U uglovima ovog zabata, Heliosova kočija, koja se diže u zoru, i Selenina kočija, koja tone ispod horizonta, određuju tačno vrijeme dana. 438-432 godine prije Krista. Foto: Britanski muzej

Izrađene između 447. godine prije Krista i 432. godine prije Krista, sastoje se od: friza koji prikazuje procesiju Panatenejskog festivala (proslava rođendana božice Atene); niz metopa (isklesanih reljefnih ploča) koje prikazuju bitku između Kentaura i Lapita na svadbi u Peirithoosu; i figure bogova i legendarnih heroja s zabata hrama.

Britanski muzej “čuva” 15 metopa, 17 figura na zabatu i 75 m izvornog friza.