Skip to content

Britanski novinar snimio trenutak kada je civil iz GΑΖE ubijen nakon što je dao intervju

Ramzi Abu Sahloul, 51-godišnji trgovac, bio je među skupinom od pet muškaraca koji su “davali sve od sebe da izgledaju kao da nisu prijetnja” borcima koji su sudjelovali u sukobu u blizini, prema Johnu Irvine, stranom dopisniku za ITV mrežu.

John je u svojoj emisiji objasnio da je grupa, koja je mahala bijelom zastavom, pokušavala doći do Abu Sahloulove majke i brata, koji su bili u kući u blizini borbene zone.

“Izraelci su došli do nas i rekli nam da se evakuiramo, ali nisu pustili mog brata van”, rekao je snimatelju ITV-a. “Želimo otići i pokušati ih naći, ako Bog da.”

51-godišnjak je također objasnio da “nigdje nije sigurno u Gazi” i da je izraelska vojska “posvuda”, prema zapisu izvješća.

“Pucaju na nas kod kuće, u bilo kojoj zgradi i na ulici”, dodao je.

Snimatelj je zatim krenuo da se udaljava. Nekoliko trenutaka kasnije, dok je snimatelj snimao s druge strane ulice, odjeknula je rafalna paljba. Video koji je emitirao ITV pokazao je kako se skupina sagnula i počela brzo kretati u suprotnom smjeru; snimka je zatim izrezana kako bi se prikazala grupa okupljena oko člana koji je pao na tlo.

“Ispitanik je upucan i smrtno ranjen”, ispričao je John preko snimke.

Dok je u pozadini sukljao crni dim, snimatelj je ponovo prišao, snimajući kako muškarci pokrivaju svog prijatelja zastavom i mahnito ga odvlače.

“Dok su ga pokušavali odnijeti na sigurno, začulo se još pucnjave i fijuk metka koji je prolazio u blizini”, piše ITV, “što sugerira da je grupa još uvijek bila meta.”

Skupina je uspjela nabaviti improvizirana nosila i prenijeti tijelo dalje na “sigurnije mjesto”, navodi se u zapisu, gdje se na snimci vidi da se okupila veća skupina. Snimatelj je snimio ženu – koju je Irvine identificirao kao Abu Sahloulovu ženu – kako im žuri ususret, naričući.

IDF je rekao za ITV News da nije bio svjestan dotičnog incidenta i da “nema načina” komentirati video, za koji je rekao da je “jasno montiran”.

U odgovoru na zahtjev ITV Newsa, IDF je rekao da kategorički poriče bilo kakvo postojanje “pogubljenja na terenu”.

Izjava IDF-a glasi: ” Imperativ je naglasiti da se alarmantno, klevetničko i grubo krivo okarakteriziranje rata s ovim prezirnim optužbama može smatrati samo produžetkom Hamasovih propagandnih napora da se ocrni IDF i potkopa naš cilj razbijanja Hamasa i osigurati da teroristički entitet više nikada ne bude imao moć izgraditi terorističku vojsku, napasti Izrael, ubijati, paliti, silovati i otimati Izraelce.”

Prema podacima Ministarstva zdravstva koje vodi Hamas, broj smrtnih slučajeva u Gazi tokom vikenda premašio je 25.000. Izraelske vlasti dale su do znanja da namjeravaju nastaviti s bombardiranjem enklave još najmanje nekoliko mjeseci.