Skip to content

Britanski obavještajci: ‘Rusija je vjerovatno napravila mali napredak u Bakhmutu’

‘Ruske snage nastavljaju ulagati velik dio svojih ukupnih vojnih napora i vatrene moći duž otprilike 15 km dugog sektora ukorijenjene crte bojišnice oko grada Bakhmuta u Donjeckoj oblasti’, izvijestilo je Ministarstvo obrane Velike Britanije pozivajući se na obavještajne podatke.

‘Ruski plan je vjerojatno opkoljavanje grada taktičkim napredovanjem prema sjeveru i jugu’, tvrde obavještajci.

‘U posljednjih nekoliko dana, Rusija je vrlo vjerojatno napravila mali napredak na južnoj osi ovog napada, gdje nastoji konsolidirati ograničene mostobrane zapadno od močvarnog tla oko manje rijeke Bakhmutke’, naveli su.

Britanska obavještajna služba primijetila je da je od početka kolovoza Rusija dala prednost Bakhmutu kao meti svoje glavne ofenzive.

“Zauzimanje grada imat će ograničenu operativnu vrijednost, iako će potencijalno omogućiti Rusiji da ugrozi Kramatorsk i Sloviansk. Međutim, kampanja je bila nesrazmjerno skupa u usporedbi s tim mogućim koristima. Postoji stvarna mogućnost da je zauzimanje Bakhmuta postalo za Rusiju prije svega simbolički, politički cilj”, istaknuli su u resoru.

Ruske oružane snage južno od Bakhmuta

Odredi Wagner PMC-a i jedinice NM DPR-a razvili su ofenzivu, te zauzeli Ozarjanovku i Kurdjumovku, južno od Bakhmuta i stigli do kanala Seversky Donetsk-Donbass.

 

 

U istom sektoru oko Bakhmuta, ukrajinska vojska jača položaje u području Kleščejevke u južnom okruženju.

Sela na periferiji Bakhmuta izgledaju ovako

Borbe se nastavljaju na istočnoj periferiji grada i na njegovim južnim prilazima – u selu Opitnoe.

Sela na periferiji Bakhmuta

Sela na periferiji Bakhmuta