Skip to content

BRITANSKI OBAVJEŠTAJCI: Rusija regrutira migrante iz srednje Azije da se bore u Ukrajini


U Rusiji vojni regruti ciljaju radnike migrante iz središnje Azije da služe u Ukrajini kako bi odgodili novu obveznu mobilizaciju, izvijestilo je britansko Ministarstvo obrane na Twitteru.

Britansko Ministarstvo obrane na Twitteru

Britanska obavještajna služba kaže da su regruteri posjećivali džamije i imigracijske urede radi vrbovanja. Imigracijski službenici koji govore tadžički i uzbečki redovito pokušavaju regrutirati migrante, navodi se.

Britanski obavještajci napominju da je Radio Slobodna Europa također izvijestio da su migrantima ponuđeni bonusi za zapošljavanje od 2.390 dolara i plate do 4.160 dolara mjesečno.


Osim toga, obećano im je ubrzano stjecanje ruskog državljanstva od šest mjeseci do godinu dana umjesto uobičajenih pet godina.

Visoke mjesečne plate i bonusi potaknut će neke radnike migrante da se registriraju, a vjerojatno će biti poslani u Ukrajinu, piše britanska obavještajna služba.

“Regrutiranje migranata dio je napora ruskog ministarstva obrane da ispuni svoj navedeni cilj regrutiranja 400.000 dobrovoljaca za sudjelovanje u borbama u Ukrajini. Vlasti gotovo sigurno žele odgoditi svaku novu otvorenu obveznu mobilizaciju što je duže moguće kako bi se minimizirati unutarnje neslaganje”, stoji u priopćenju britanskog Ministarstva obrane.