Skip to content

Britanski obavještajci: Rusija uklanja podmornice s Krima kako bi izbjegla vatrenu moć Ukrajine

Rusija je “gotovo sigurno” uklonila svoje podmornice s Krima, rekli su britanski obavještajci u utorak.

Potez Kremlja dolazi kao reakcija na ukrajinsku novu “sposobnost velikog dometa udara” i opetovane napade na poluotok Krim, odakle je ruska crnomorska flota sada “gotovo sigurno premjestila svoje podmornice klase KILO” u Novorosijsk u južnoj Rusiji, priopćila je Velika Britanija.

U priopćenju je britansko ministarstvo obrane reklo da je premještanje podmornice “vrlo vjerojatno” zbog “promjene u lokalnoj razini sigurnosne prijetnje”, nakon što su zapovjedništvo flote i glavno polje mornaričkog zrakoplovstva napadnuti posljednjih mjeseci.

(1/3) Zapovjedništvo ruske crnomorske flote gotovo je sigurno premjestilo svoje podmornice klase KILO iz matične luke Sevastopolj na Krimu u Novorosijsk u Krasnodarskom kraju, u južnoj Rusiji.

(2/3) To je vrlo vjerojatno zbog nedavne promjene u lokalnoj razini sigurnosne prijetnje u svjetlu povećanih ukrajinskih dugometnih napada. U posljednja dva mjeseca napadnuto je sjedište flote i njezin glavni aerodrom mornaričkog zrakoplovstva.

(3/3) Jamstvo baze Crnomorske flote na Krimu vjerojatno je bila jedna od motivacija ruskog predsjednika Vladimira Putina za aneksiju poluotoka 2014. Sigurnost baze sada je izravno potkopana kontinuiranom agresijom Rusije protiv Ukrajine, piše u priopćenju britanskih obavještajaca.