Skip to content

Britanski obavještajci sugeriraju da: ‘RUSI RAZMIŠLJAJU O VELIKOM POVLAČENJU IZ HERSONA’

Britanski obavještajci VJERUJU da ruske vlasti ozbiljno razmišljaju o velikom povlačenju trupa iz regije Herson, no uništeni mostovi preko Dnjepra zakomplicirat će taj zadatak. Izvijestilo je to Ministarstvo obrane Velike Britanije.

Agencija je primijetila da je 18. listopada zapovjednik ruskih oružanih snaga u Ukrajini, general Serhiy Surovikin, rekao ruskim medijima da je “nastala teška situacija” u Hersonskoj oblasti, nakon čega je podržao prethodno najavljene planove ruskih vlasti da evakuiraju civilno stanovništvo.

“Najava Surovikina s negativnim vijestima o ‘specijalnoj vojnoj operaciji’ vrlo je neobična. Vjerojatno ukazuje na to da ruske vlasti ozbiljno razmatraju povlačenje svojih snaga u velikim razmjerima zapadno od Dnjepra”, stoji u izvješću britanskih obavještajaca.

Britanski obavještajci naglasili su da bi u slučaju povlačenja glavni izazov za zapovjedništvo ruske vojske bio prevesti vojnike i oružje preko rijeke široke tisuću metara.

“Budući da su svi stalni mostovi ozbiljno oštećeni, Rusija će se vjerojatno uvelike oslanjati na privremeni most s teglenicama koji je dovršila u blizini Hersona posljednjih dana i vojne pontonske trajektne jedinice koje nastavljaju raditi na nekoliko lokacija”, rekla je agencija.