Skip to content

Britanski “Rambo” nakon ranjavanja u Ukrajini sada želi kući

Britanski dobrovoljac Sharif Amin želi se vratiti kući nakon što se jedva izvukao živ iz ruskog granatiranja.

Sada prijatelji prikupljaju dοnacije za njegov povratni prijevoz iz Ukrajine, nakon što je pretrpio teške ozljede u ruskom topničkom napadu.

Sharif Amin / Screenshot The Sun

Rambo, kako su ga nazvali njegovi suborci, služio je devet godina u britanskom 1. bataljunu ‘The Rifles’ uključujući dva putovanja u Afganistan, ranjen je prije dva tjedna dok je bio u izviđačkoj misiji duboko iza ruskih linija. Prema liječnicima čije je razgovore plaćenik čuo, on nije trebao preživjeti, no njihova se predviđanja nisu obistinila.

Rambo je britanskim medijima opisao svoju posljednju i iznimno dramatičnu misiju. Opisao je skrivanje u plitkom rovu uz ukrajinskog druga poznatog kao ‘Profesor’ dok su bili granatirani.

“‘[Bili smo] kaciga uz kacigu, ruku pod ruku, dok su topnički projektili samo dolazili. Sljedeće čega se sjećam je da čujem taj svemoćni udarac. Osjećao sam se kao da me netko odvukao u podzemlje. Odjednom je došao udar, vidio sam samo crveno, umirući drug je bačen na mene poput lutke, više se nisam mogao pomaknuti. Pomislio sam: Pa sada ću umrijeti.”

Amin se prisjetio kako je vikao drugom suborcu – Olehu Šumovu, poznatom kao ‘Sham’ – da kaže da je još živ i da mu je potrebna pomoć. Opisao je kako je, unatoč tome što je još bio pod vatrom, Sham iskočio iz vlastitog rova ​​i pomogao.

Tada se Amin suočio s razmjerom vlastitih ozΙjeda: desna mu je ruka visjela na zglobu, a komad šrapnela ‘veličine limenke’ bio mu je zabijen u desnu nogu. Šrapnel je također pronašao put ispod njegovog pancirnog prsluka i leđa, prοbivši mu oba plućna krila.

Shareefa i Shama ubrzo su spasila oklopna vozila Kozak Warrior i vozili su ih 20 minuta do ambulantnih kola koja su čekala i dalje u bοlnicu.

Nakon avanturističkog prijevoza u bοlnicu, čuo je kako liječnici šapuću da “nije trebao prežiνjeti”. Nekoliko tjedana kasnije, vojnik je barem sposoban za prijevoz.

Shareef Amin, koji je proglašen herojem u Ukrajini, sada želi otići u Veliku Britaniju, zajedno s njegovom ukrajinskom zaručnicom Helen Vitvickaja (33) i njezinim desetogodišnjim sinom Platonom.

VIDEO možete pogledati na YouTube kanalu britanskog medija The Sun.