Skip to content

BRITANSKI TANKER ZA NAFTU U PLAMENU nakon napada Ηutija

  • Tanker za naftu gori u Adenskom zaljevu, kaže njegov operater, nakon što su Hutiji rekli da su ga pogodili projektilom, javlja BBC.

Pokret je rekao da je gađao Marlin Luandu u petak navečer.

Operater Trafigura rekao je za BBC da je udar izazvao požar u jednom od teretnih tankova broda i da je korištena vatrogasna oprema da ga obuzda. The Maritime novinari kažu da britanski brod Marlin Luanda prevozi naftne derivate, koji su vrlo zapaljivi.

Američki zvaničnici rekli su američkom partneru BBC-ja CBS-u da je tanker pogodila protubrodska balistička raketa i da je mornarički brod reagirao na njegov signal za pomoć.

Brigadni general Yahya Saree, glasnogovornik Hutija, također je objavio snimljenu video izjavu u kojoj kaže: “Jemenske pomorske snage izvele su operaciju ciljanja britanskog naftnog broda ( Marlin Luanda ) u Adenskom zaljevu, koristeći niz odgovarajućih pomorskih projektila, udar je bio izravan i rezultirao je paljenjem broda. Jemenske oružane snage ustraju u svojim vojnim operacijama: provođenje blokade izraelske plovidbe u Crvenom i Arapskom moru dok se ne postigne prekid vatre u Gazi, i dok hrana i lijekovi budu dopušteni opkoljenom palestinskom narodu u Pojasu Gaze.”

To je drugo današnje izvješće o napadima Hutija na tankere. Ranije danas isti brod, Marlin Luanda, prenio je informacije o ranijem napadu. U prvom su slučaju izvijestili o eksploziji u zraku otprilike 200 do 300 metara iznad vodene linije drugog tankera.

Rečeno je da projektil nije došao u kontakt ni s jednim plovilom. Prijavljeno je i da je francuski ratni brod u to vrijeme patrolirao tim područjem.

Središnje zapovjedništvo SAD-a također je ranije danas izvijestilo da je oborio projektil ispaljen iz Jemena koji je išao prema USS Carney.