Skip to content

Brod u vlasništvu Izraela bio je meta napada u Indijskom oceanu

  • Kontejnerski brod u vlasništvu izraelskog milijardera napao je navodno iranski dron u Indijskom oceanu, rekao je američki obrambeni zvaničnik u subotu za Associated Press.

Zvaničnik obrane, koji je razgovarao s Associated Pressom pod uvjetom anonimnosti kako bi razgovarao o obavještajnim pitanjima, rekao je da se sumnja da je brod koji plovi pod zastavom Malte bio na meti drona Shahed-136 koji je nosio bombu u obliku trokuta dok je bio u međunarodnim vodama. Dron je eksplodirao, uzrokujući štetu na brodu, ali ne ozlijedivši nikoga od njegove posade.

Zvaničnik je odbio razraditi koje je obavještajne podatke prikupila američka vojska kako bi procijenila da Iran stoji iza napada.

“Napad je vjerojatno bio ciljani, zbog izraelske povezanosti broda preko istočnopacifičke plovidbe”, rekla je AP-u privatna obavještajna kompanija Ambrey.

Al-Mayadeen, pan-arapski satelitski kanal koji je politički povezan s libanonskim Hezbollahom, izvijestio je da je izraelski brod gađan u Arapskom moru (sjeverno od Indijskog oceana). Kanal je citirao anonimne izvore za izvješće, koje su iranski mediji kasnije citirali.

Symi je u vlasništvu singapurske kompanije Eastern Pacific Shipping, koju u konačnici kontrolira izraelski milijarder Idan Ofer.

Telefonski broj za brodarstvo Istočnog Pacifika u Singapuru zvonio je bez odgovora u subotu, dok nitko nije odgovorio na zahtjev za komentar poslan e-poštom. Izraelska vojska uputila je pitanja izraelskom ministarstvu vanjskih poslova, koje nije odmah odgovorilo, piše AP.