Skip to content

Brusilicom reže stupove s prometnim kamerama. Postao je narodni heroj

  • Ako ste poput većine ljudi, niste veliki ljubitelj radara za brzinu. Mnoge države i zemlje ih dodaju još više u posljednje vrijeme, a građani postaju sve frustriraniji.

Jedan Talijan poznat na internetu jednostavno kao “Fleximan” odlučio je proputovati svoju zemlju, rješavajući se vladine pošasti rezanjem stupova kamera u planinskim sjevernim regijama zemlje.

Ko zna što je u glavi ovog čovjeka, najvjerovatnije je to neka prometna kazna. Uglavnom, krenuo je u nesvakidašnji pohod pa kutnom brusilicom, narodski fleksericom, ruši stupove s prometnim kamerama. Tako je čak postao neka vrsta narodnog heroja u Italiji, javlja BBC.

On je, poput junaka DC-ja ili Marvela, dobio ime Fleximan i iza njega je već 15 napada na kamere na sjeveroistoku zemlje. Anonimni vandal postao je hit na društvenim mrežama.

Talijani su radosno snimili fotografije i videozapise djela i objavili ih na društvenim medijima, gradeći još veću podršku modernom Robinu Hoodu.

Lokalna TV objavila je snimku dvojice  muškaraca kako pile kameru za nadzor brzine u okrugu Asti.

Plakati Fleximana pojavili su se širom Italije, a njegove ilustracije prisutne su i u stripovima.

Ono što nije jasno jest je li Fleximan jedan čovjek ili dvojica, ili je možda postao niz vandala imitatora.

Isključeni radari za kontrolu brzine zasad se neće vraćati. Kampanja možda odražava bijes javnosti zbog širenja kamera za kontrolu brzine, ali smrtnost na cestama u Italiji veća je nego u mnogim drugim evropskim zemljama.

Fleximan

Italija ima najveći broj kamera za kontrolu brzine u Evropi. Njihov broj procjenjuje se na više od osam hiljada. To je dvostruko više nego u Britaniji i Njemačkoj, koje imaju 4000 odnosno 3800 kamera.

Na mjestu jednog od svojih posljednjih napada, anonimni osvetnik je ostavio rukom napisanu poruku: “Fleximan dolazi.”

No privukao je i pozornost policije. Slučajevi se smatraju toliko važnima da su slučaj Fleximan preuzeli karabinjeri, koji se obično usredotočuju na progon mafijaša.