Skip to content

Budućnost je počela: Prvi japanski leteći automobil uspješno obavio probni let

KOMPANIJA Sky Drive Inc. javno je 25. kolovoza demonstrirala probnu vožnju letećeg automobila, navodi se u priopćenju tvrtke. Radi se o prvoj demonstraciji takve vrste vozila u japanskoj povijesti.

Pilot je s automobilom SD-03 poletio i kružio terenom oko četiri minute, piše CNN.

“Želimo ostvariti društvo u kojem su leteći automobili dostupno i prikladno prijevozno sredstvo, pri čemu ljudi mogu iskusiti siguran i udoban novi način života”, rekao je direktor kompanije Tomohiro Fukuzawa.

Na tržištu za par godina?

SD-03 je najmanje električno vozilo za polijetanje i slijetanje na svijetu i zauzima prostor od oko dva parkirana automobila, navodi tvrtka. Ima osam motora kojima se osigurava “sigurnost u hitnim situacijama”.

Tvrtka se nada da će leteći automobil uskoro postati sastavni dio normalnog života te u budućnosti planira više testnih letova pod različitim uvjetima kako bi se osiguralo da sigurnost i tehnologija vozila udovoljavaju industrijskim standardima.

Kompanija namjerava leteći automobil plasirati na tržište 2023. godine. Nije priopćila kolika bi bila cijena takvog vozila.

– Izuzetno smo uzbuđeni što smo ostvarili prvu vožnju letećim automobilom sa posadom u Japanu poslije samo dvije godine otkako smo osnovali SkyDrive… sa ciljem komercijalizacije takvih letjelica – naveo je glavni izvršni direktor kompaije Tomohiro Fukuzava.

– Željeli smo da ovo vozilo izgleda futuristično, harizmatično i poželjno za sve buduće kupce, uz potpuno integrisanje visoke tehnologije Sky Drivea – dodaju iz kompanije, nadajući se da će leteći automobil postati dio svakodnevnog života.

Planiraju više probnih letova pod različitim uslovima u budućnosti, kako bi sigurnost i tehnološka rješenja vozila zadovoljila industrijske standard, prenosi Tanjug.

Uspjeh ovog leta znači da će japanski leteći automobili do kraja godine vjerovatno biti testirani van Toyotinog probnog poligona. Kompanija nije objavila prodajnu cijenu ovog vozila, napominje CNN.

Sidebar