Skip to content

Budućnost poljoprivrede? Berba jabuka s drοnοvima (VIDEO)

Izraelska kompanija Tevel zajedno sa firmom Unifrutti organizirala je berbu jabuka u Čileu koristeći robotsku platformu koja radi s umjetnom inteligencijom (AI).

AI upravlja drοnοvima povezanim s robotskom platformom koji kruže stablom i beru samo zrele i neoštećene plodove. Berba jabuka provodi se u svim fazama bez sudjelovanja ljudi.

Poljoprivrednici kažu da je to budućnost poljoprivrede.

Tehnološke kompanije u Izraelu dizajnirale su drοnove za berbu voća i “vesla” za oprašivanje drveća kako bi farme bile efikasnije u vrijeme nedostatka radnika i klimatskih promjena.

U Čileu, leteći roboti koriste umjetnu inteligenciju i strojno učenje kako bi otkrili zrele jabuke prije nego što uberu voće sa drveta.

AI analizira izgled jabuke i daje nalog da se ubere samo ako je plod dovoljno zreo i neoštećen. Rad platforme na pokusnoj farmi pokazao je da sustav kvalitetno obavlja proces selekcije. Uvelike smanjuje troškove berbe dopuštajući vam da uberete samo najkvalitetnije plodove svaki put kad prođe.

Žičano napajanje omogućuje drοnovima rad sve dok platforma prima struju. Robotska platforma bi eventualno mogla raditi i u mraku, samo bi trebala ispravno namjestiti trenutne filtre osvjetljenja.

Proces berbe jabuka drοnovima odvija se pomoću vakuuma, čime je mogućnost oštećenja ploda svedena na minimum. Odabrane jabuke drοnovima se postavljaju na traku platforme, odakle se prebacuju u kontejnere, a zatim u ambalažu.

Za svoju robotsku platformu, programeri su preuzeli platformu Darwin Harvesting Groupa i opremili je potrebnom opremom, uključujući osam drοnova koji se sami sakupljaju.

Tevel očekuje da će robot postati popularan među poljoprivrednicima, kojima je prijeko potrebna radna snaga tijekom sezone žetve.