Skip to content

Bundestag: “Niti jedan njemački ili europski vojnik neće kročiti na ukrajinsko tlo. Tačka!”

Predsjednica Odbora za obranu Bundestaga Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP) rekla je da europski vojnici nikada neće kročiti na ukrajinski teritorij.

“Neće biti kopnenih snaga u Ukrajini. Niti jedan njemački vojnik ili europski vojnik neće kročiti na ukrajinsko tlo.” Točka!” rekla je u studiju Tagesschaua tokom razgovora s politikologom Christianom Hackeom na Maischbergeru.

Također je izjavila da lovci Tornado i Eurofighter neće biti isporučeni Ukrajini, jer je za njihovu upotrebu potrebna dugotrajna obuka pilota.

“S MIG-ovima je sve drugačije. To su sovjetske zalihe, mogu se odmah koristiti”, rekla je.

Također je dodala da “svi želimo da Ukrajinci provale na Krim, a također i da preuzmu teritorije na istoku”, ali je pojasnila da “moramo osigurati da ovaj rat završi što je prije moguće”.

“To se može dogoditi samo ako su obje strane voljne pregovarati”, kazala je Strack-Zimmerman.

S druge strane politolog Christian Hacke očekuje zastoj iz kojeg će zapadna Ukrajina morati izvršiti pritisak da sjedne za pregovarački sto. Prvi cilj mora biti prekid vatre. Obje strane imaju teritorijalne pretenzije koje se ne mogu svesti na zajednički imenitelj.

Politolog kritikuje nedostatak diplomatije: ‘Sve se mora uraditi. Do sada smo vršili samo isporuke oružja. Zapad se mora više diplomatski uključiti’.