Skip to content

Bundeswehr je ‘iscijeđen poput limuna’ – Frank Haun

Frank Haun, šef najvećeg europskog proizvođača tenkova Krauss-Maffei Nexter, vidi velike nedostatke vidi u opremi Bundeswehra, te tvrdi da je samo djelomično spreman za obranu.

‘Rat u Ukrajini pokazao je da je Bundeswehr potreban. Ali to je “proteklih godina iscijeđeno poput limuna”. Ne bismo trebali misliti da će ono što je ostalo opet postati limun ako samo upumpamo voćni sok vrijedan 100 milijardi eura’, rekao je Haun za Süddeutsche Zeitung.

Bundeswehru trenutno nedostaje sve, “prije svega raketno i cijevno topništvo”. To je lekcija koju treba naučiti iz rata u Ukrajini, dodao je.

Za Hauna, posebni fond od 100 milijardi eura o kojem je odlučila savezna vlada može biti samo početak rekonstrukcije Bundeswehra.

“Također vjerujem da 100 milijardi neće biti dovoljno, to može biti samo prvi korak. Nakon toga trebat će nam 60, 70 milijardi godišnje za nadogradnju Bundeswehra.”

Velik dio novca potrošit će se na zrakoplov kojim će Njemačka osigurati nuklearno sudjelovanje.

Savezna vlada trenutno se oslanja na američke nevidljive avione F-35. Međutim, još uvijek postoji nekoliko prepreka koje treba prevladati. S jedne strane, operativna pouzdanost je još uvijek niska, s druge strane, prema medijskim izvješćima, Njemačka kasni s prenamjenom vojne zračne luke u Büchelu.

Haun je kritizirao da sam Bundeswehr očito “još nema jasnu sliku” svojih potreba. “Koga bi ona trebala odvratiti u budućnosti i koje vještine su joj potrebne za to? To biste trebali znati prije nadogradnje.

Ako se ne zna točno, postoji velika opasnost da novac ode tamo gdje ga se najglasnije traži i da odluke o nabavi zalutaju pod pritiskom lobiranja‘, rekao je šef KMW Nextera.