Skip to content

BURNE REAKCIJE visokih dužnosnika na Putinovu mobilizaciju: “Znak slabosti. Ruski neuspjeh. Pogrešan potez. ..”

U roku od nekoliko minuta nakon Putinove izjave o djelomičnoj mobilizaciji tisuće komentara slilo se na društvene mreže.

Visoki dužnosnici su iznijeli svoj stav o Putinovom novom Dekretu, te su njegov izbor opisali kao “loš i pogrešan potez”. Neki poput Ukrajine tvrde da je ovaj potez bio predvidiv. No, čemu onda tako burne reakcije.

Prema Ukrajini: To što Rusija želi postupno regrutirati 300.000 rezervista – je predvidljiv korak.

“Apsolutno predvidljiv poziv koji više izgleda kao pokušaj opravdanja vlastitog neuspjeha”, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mykhailo Podolyak na upit novinske agencije Reuters. “Rat se očito ne odvija prema scenariju Rusije i stoga je zahtijevao krajnje nepopularne odluke Putina da mobilizira i ozbiljno ograniči prava stanovništva.”

Podoljak je kasnije postao jasniji na Twitteru i posprdno upitao: “Ide li još uvijek sve po planu ili ne?” Rat planiran za “tri dana” traje već 210 dana. Rusi koji su tražili uništenje Ukrajine sada su dobili mobilizaciju, zatvorene granice, blokadu računa i zatvorske kazne za dezertere, između ostalog. Život ima divan smisao za humor, zaključio je Podolyak.

Prema Njemačkoj: Savezna vlada Njemačke oštro je kritizirala djelomičnu mobilizaciju Rusije u ratu protiv Ukrajine. Odluka šefa Kremlja Putina da mobilizira 300.000 rezervista bila je “daljnja eskalacija ovog ilegalnog agresorskog rata protiv Ukrajine”, rekao je vicekancelar Robert Habeck (Zeleni) u Berlinu. Riječ je o “lošem i krivom koraku Rusije“, o čijim će posljedicama raspravljati savezna vlada. Savezni ministar gospodarstva dodao je kako mu je “jasno da ćemo i dalje davati punu podršku Ukrajini”.

Prema EU: Putin se ‘vrlo opasno nuklearno kocka’, biti će “posljedica s naše strane” kaže EU. Vladimir Putin radi “vrlo opasno nuklearno kockanje” i mora “zaustaviti takvo bezobzirno ponašanje”, upozorio je izvršni direktor EU-a. Glasnogovornik Europske komisije Peter Stano dodao je da “lažni, nezakoniti referendumi” planirani u Lugansku, Donjecku, Hersonu i Zaporožju ovog vikenda neće biti priznati.

Stano je rekao novinarima: Putin se kocka s nuklearnim oružjem. On koristi nuklearni element kao dio svog arsenala terora, to je neprihvatljivo. Zemlje članice EU-a održale su rasprave o tome kako odgovoriti na najnoviji razvoj događaja u ruskom ratu u Ukrajini, nastavio je, upozoravajući Moskvu da će biti “posljedica s naše strane”.

Prema Poljskoj: “Učinit ćemo sve što možemo s našim saveznicima kako bi NATO još više podupirao Ukrajinu kako bi se mogla braniti. Potvrđena su izvješća o djelomičnoj mobilizaciji. Rusija će pokušati uništiti Ukrajinu i prigrabiti joj dio teritorija. Ne možemo to dopustiti,” kazao je poljski premijer Mateusz Morawiecki, navodi Reuters.

Prema Nizozemskoj: “Mobilizacija, pozivanje na referendume u Donjecku, sve je to znak panike. Njegovu retoriku o nuklearnom oružju nešto je što smo čuli već mnogo puta i ostavlja nas hladnima. Sve je to dio retorike koju poznajemo. Savjetovao bih da ostanete mirni”, rekao je nizozemski premijer, Mark Rutte, nizozemskoj televiziji NOS.

Prema SAD-u: Bridget Brink, američka veleposlanica u Ukrajini, rekla je da je Rusija pokazala slabost objavom mobilizacije svojih vojnih rezervi i raspisivanjem referenduma na teritorijama koje je Rusija okupirala u Ukrajini, prenosi Reuters. “Lažni referendumi i mobilizacija znakovi su slabosti, ruskog neuspjeha, kazala je Brink na Twitteru. “Sjedinjene Države nikada neće priznati rusko pravo na navodno aneksirani ukrajinski teritorij.”

Prema Litvi: Ministar obrane Litve Arvydas Anušauskas rekao je da će zemlja staviti svoje snage za brzo reagiranje u stanje visoke pripravnosti. “Budući da će se ruska vojna mobilizacija također odvijati u blizini naših granica, (Kalinjingradska regija), naše snage za brzo reagiranje stavljaju se u stanje visoke pripravnosti kako bi se spriječile bilo kakve provokacije Rusije”, rekao je na Twitteru.

Prema Finskoj: “Finski ministar obrane, Antti Kaikkonen , rekao je da zemlja pomno prati situaciju u susjednoj Rusiji. “Što se tiče finskog okruženja, mogu reći da je vojna situacija stabilna i mirna”, rekao je Kaikkonen, prenosi Reuters, dodajući da su “naše obrambene snage dobro pripremljene i situacija se pažljivo prati.”

Guardian je također pisao o domaćoj kineskoj potpori Putinu.

Kontrola informacija i rastući osjećaj nacionalizma i antizapadnog raspoloženja također su potaknuli domaću kinesku potporu Putinovim postupcima, piše medij.

Među komentarima u utorak, mnogi su bili začuđeni Putinovom odlučnošću da ide “sve u” za rat, te su podržali njegovu odluku. Drugi su govorili da američkoj hegemoniji mora doći kraj i da je ovo bila savršena prilika. Neki su sugerirali da će, ako Rusija izgubi ovaj rat, Kina ostati sama kao sljedeća meta koju će Zapad izdvojiti.

“Situacija ne izgleda optimistično, vanjski poslovi nisu bitni, ključno je da ako Rusija padne, Zapadu će preostati samo Kina da se nosi s njom, onda će nam život do tada definitivno biti teži”, rekao je jedan.

Tek nekoliko komentara koje je Guardian pogledao suosjeća s ukrajinskom stranom i nada se da rat neće eskalirati na višu razinu. Ubrzo kasnije odgovori na te komentare više nisu bili vidljivi, naveli su.