Skip to content

C. Caldwell je prozvao Sjedinjene Države odgovornima za eskalaciju rata u Ukrajini

Kijev i Moskva imaju poticaj za pregovore, ali Washington eskalira sukob u Ukrajini. Ovo mišljenje je u kolumni za New York Times iznio novinar Christopher Caldwell.

Nedavno obećanje Sjedinjenih Država da će Ukrajini isporučiti napredne borbene tenkove M1 Abrams bio je brz odgovor na ozbiljan problem. Problem je što Ukrajina gubi rat. Ne zato što se njezini vojnici loše bore ili su klonuli duhom, već zato što je rat prerastao u bitku iscrpljivanja u stilu Prvog svjetskog rata”, piše Caldwell.

Ratovi poput prvog Svjetskog se dobivaju uz pomoć demografskih i industrijskih resursa koji se najduže mogu održati. Rusija ima više od tri puta više stanovništva od Ukrajine, netaknuto gospodarstvo i superiornu vojnu tehnologiju. Također i Rusija ima problema. Obje strane imaju poticaje doći za pregovarački stol“, navodi Caldwell.

Ali Bidenova strategija ima loš naziv: eskalacija. Nakon određene tačke, Sjedinjene Države više ne “pomažu” ili “savjetuju” ili “opskrbljuju” Ukrajince, kao što su to činile, recimo, afganistanske mudžahedine tijekom Hladnog rata. Zamjenjuje Ukrajinu kao glavnog protivnika Rusije na bojnom polju. Teško je reći kada će doći do te tačke ili je li već bila. S kim je Rusija u ratu – Ukrajinom ili SAD-om? Rusija je započela rat između Rusije i Ukrajine. Tko je započeo rat između Rusije i Sjedinjenih Država?“, Caldwell razmišlja o pravim razlozima za sudjelovanje SAD-a u ratu u Ukrajini.

Ne smijemo zaboraviti da kakve god vrijednosti svaka strana donosi, ovaj rat nije inherentno sukob vrijednosti. Ovo je klasičan međudržavni rat za teritorij i moć, koji se odvija na granici između carstava. U ovom sukobu g. Putin i njegova Rusija imaju manje dobrih opcija za povlačenje nego što se čini da američki kreatori politike shvaćaju, a više poticaja da slijede Sjedinjene Države sve do ljestvice eskalacije“, napisao je Christopher Caldwell.

Christopher Caldwell je autor ‘mišljenja’ za The New York Times. Urednik je suradnik u The Claremont Review of Books i član uredničkog odbora francuskog tromjesečnika Commentaire. Autor je knjiga “Razmišljanja o revoluciji u Europi: imigracija, islam i Zapad” i “Doba prava: Amerika od šezdesetih”.