Skip to content

Čečenija o kojoj nitko ne priča (VIDEO)

Čečenska Republika jedna je od najstarijih republika Sjevernog Kavkaza. Ono što znamo o njoj čujemo iz medija, pretežno ne tako lijepi opisi, dok malobrojni govore o dobroti i gostoprimstvu ovog naroda.

Stanovnici čečenske regije nemaju priliku vidjeti puno stranaca jer se ljudi još uvijek boje otići u Čečeniju zbog povijesti, ali nitko ne bi trebao biti zabrinut ako posjeti tu zemlju, vrlo su gostoljubivi. Zemlja s prirodom koja ostavlja bez daha i ukusnom gastronomijom nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Foto: Screenshot Nokhcho You Tube (sve slike)

Kao regija s dominantno islamskim stanovništvom, Čečenija ima neka posebna pravila. Što se tiče odjeće, djevojka nikada ne bi trebala otkriti svoje noge i ruke. Što se tiče muškaraca, bez kratkih hlača. Jedna od glavnih tradicija čečenskog društva je očuvanje obiteljskog bontona i poštovanje gostiju.

Čečeni su vrlo odani muslimanskoj tradiciji. Sport je za njih svetinja jer svoj planinski kraj tradicionalno doživljavaju kao domovinu ratnika. Lokalno stanovništvo nastoji voditi zdrav način života i uživati ​​u sportu, kulturi, putovanjima i plesu.

Tradicionalni narodni ples planinskih naroda Kavkaza jeste Lezginka. U općem smislu, to je skupni naziv na ruskom jeziku za sve nacionalne plesove kavkaskih gorštaka. Lezginka je “izvorno bila ratnički ples”, izvodi se solo muški i u paru. Ples je najspektakularniji kada se izvodi u narodnim nošnjama i uz pratnju glazbenog ansambla.

 

U plesu se koriste različiti pokreti, uglavnom pokreti ratnika u borbi iz vremena prije vatrenog oružja. Muškarac se kreće u obliku ‘orla’, izmjenjuje spori i brzi tempo, dok se djevojka smatra gracioznim ‘labudom’. Jedna od ključnih značajki lezginke u paru je odsutnost bilo kakvog fizičkog kontakta između plesača: muškarac i žena mogu se kretati istim tempom i oponašati pokrete jedno drugoga, ali se nikako ne dodiruju.

U usporedbi s dagestanskom, čečensku lezginku karakterizira veća oštrina pokreta i uvijek se izvodi s ravnim leđima. Uloga žene u uparenoj lezginki izraz je milosti, sklada i poniznosti. Za to su korišteni valoviti, glatki pokreti ruku i lagani, odmjereni pokreti.

Za razliku od muškarca čije cijelo tijelo izražava čvrstinu i odlučnost, ‘labud’ je svojom pojavom personificirao smirenost, gracioznost i mekoću.

Među poznatijim čečenskim državnim ansamblima folklornih pjesama i plesova jeste ansambl “Nokhcho” čiji je rad pomno pratio šef čečenske Republike Ramzan Kadirov. Kadirov je izravno je sudjelovao u formiranju novog imidža ansambla, izdvajajući sredstva za sve što je potrebno.

POGLEDAJTE:

Čečenska plesna glazba izuzetno je bogata. Malo drugačija od drugih po melodiji i tempu, što je određivalo mnoštvo čečenskih narodnih plesova.

Većina naroda Kavkaza, poput Gruzijaca, Čerkeza, Čečena, Inguša, dijeli sličan narodni ples, uobičajena je slična odjeća, rekviziti i ukrasi, glazbena pratnja i melodija plesa, i zauvijek će raspravljati da li je to gruzijski ili inguški ples, ali… svi su oni pravi narodi Kavkaza.

POGLEDAJTE i prelijepo tradicionalno vjenčanje s Kavkaza i osetijski ples “Simd“. “Simd”, što doslovno znači “ples” na osetijskom. U stara vremena nije bilo uobičajeno trčati na spojeve, pa su mladi “komunicirali” u plesu, pogledom, gestama.