Skip to content

Čelnici EU-a prigušit će nade Ukrajine o brzom članstvu u EU

Čelnici EU-a pokušat će ublažiti očekivanja Kijeva, izbjegavajući negativne javne izjave koje bi mogle oslabiti moral, piše Guardian. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u petak bi se trebali sastati sa Zelenskim u Kijevu radi opširnih razgovora o ratu, daljnjim sankcijama Rusiji i integraciji Ukrajine u unutarnje tržište EU-a.

Ursula von der Leyen i Volodimir Zelenski u Kijevu. Proljeće 2022. Ukrajina /Izvor: EPA / Autor: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS

Podrazumijeva se da će čelnici EU-a nasamo nastojati ublažiti očekivanja Ukrajine od brzog članstva, dok će izbjegavati negativne javne izjave koje bi mogle oslabiti moral i naštetiti naporima Zelenskog da projicira europsku budućnost za Ukrajince.

Zapadne članice EU zabrinute su da su očekivanja Kijeva o brzim pregovorima o članstvu nerealna. EU je Ukrajini dodijelio status kandidata prošlog juna, što je povijesna odluka donesena brzinom bez presedana za razdoblje nakon 1992. godine.

Ali malo država članica očekuje da će se Ukrajina uskoro pridružiti. Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je prošlog maja da će Ukrajini vjerojatno trebati nekoliko desetljeća da se pridruži EU-u . Neki diplomatski izvori izrazili su skepticizam da će Ukrajina, koja bi postala najsiromašnija članica EU i najveća primateljica europskih sredstava, ikada postati članica.

U nacrtu priopćenja sa samita navodi se da je “EU ponovio svoju predanost podršci daljnjoj europskoj integraciji Ukrajine” i “odlučit će o daljnjim koracima nakon što svi uvjeti navedeni u mišljenju komisije [o statusu kandidata] budu u potpunosti ispunjeni.”

Jezik u kojem se ističe “značajan napredak” Ukrajine prema članstvu u EU promijenjen je u “značajne napore”, nakon pritužbi Njemačke, Nizozemske i drugih da EU nije dala službenu procjenu koja bi opravdala takve ružičaste komentare.

Nema brzog puta“, rekao je jedan visoki diplomat EU, dodajući da je “prerano reći” hoće li se Ukrajina pridružiti EU. ‘Put svake zemlje kandidata je dug. Ukrajina tu nije iznimka.’ Poljska i baltičke zemlje raspravljale su o poticajnijem jeziku. Ipak, čak i te vlade, koje se nadaju da će se Ukrajina brzo pridružiti, izbjegavaju potvrditi konkretne datume.

Uoči summita, Von der Leyen je u četvrtak otputovala u Kijev s 15 povjerenika EU, što je prvi put da je toliko visokih dužnosnika u Bruxellesu razgovaralo s vladom u zoni sukoba.

Posjeti EU-a Kijevu uslijedili su nakon niza uhićenja visokih ukrajinskih dužnosnika optuženih za korupciju. U srijedu je šefica kijevske porezne uprave optužena za prijevaru , nakon što su istražitelji pronašli skupocjeni nakit i hrpe gotovine u jednom od njezinih domova.

Von der Leyen je pohvalila Ukrajinu jer je “tako brzo reagirala” kako bi osigurala da borba protiv korupcije “daje opipljive rezultate i da je dodatno pojačana”.

Ipak, zemlje članice EU-a – koje očekuju da će snositi veliki dio troškova obnove Ukrajine – vjerojatno će ostati zabrinute zbog prevare u zemlji koju je Transparency International proglasio drugom najkοrumpiranijom u Europi 2022. godine, piše Guardian.