Skip to content

Četvrtina tvrtki u Njemačkoj razmišlja o ukidanju radnih mjesta

Obiteljske tvrtke u Njemačkoj teško su pogođene krizom cijena plina i struje i reagiraju na ekstremna poskupljenja energije. Prema anketi, smanjivanje radnih mjesta i zaustavljanje proizvodnje postali su znatno vjerojatniji.

Investicije se odgađaju, proizvodnja guši – a u nekim slučajevima i čitava poslovna područja odustaju: energetska kriza sve jače pogađa njemačko gospodarstvo. To je rezultat reprezentativne ankete minhenskog Ifo instituta u ime Zaklade za obiteljska poduzeća.

Sve više njih zbog visokih cijena energenata mora odgađati planirane projekte, a ponekad čak i odustati ili preseliti proizvodnju. Mnogi se također vide prisiljenima otpustiti osoblje. Ali to nije jedina posljedica ozbiljne situacije. 82 posto želi provesti ulaganja u energetsku učinkovitost ili je to već učinilo. 48 posto prelazi na druge izvore energije ili to planira učiniti.

Istraživanje pokazuje da će 90 % tvrtki vjerojatno povećati cijene ili su već provele poskupljenja. Za 25 % anketiranih tvrtki, otpuštanje radnih mjesta mjera je za suzbijanje rastućih cijena energije. U posljednjem istraživanju zaklade u travnju je samo 14 posto planiralo to učiniti. Zaustavljanje proizvodnje (trenutno 13 posto, ranije 6 posto) sada je vjerojatnije nego prije šest mjeseci. 9 posto (ranije 6) tvrtki danas seli proizvodnju u inozemstvo.

Tvrtke su nezadovoljne načinom na koji političari upravljaju krizom. U prosjeku ga ocjenjuju četiri minus na ljestvici od pet stupnjeva.

Tvrtke očekuju od političara da daju subvencije za privatna ulaganja u energetsku učinkovitost ili obnovljive izvore energije, kao i ciljanu potporu za pogođena poduzeća i sektore gospodarstva. Ograničeno produljenje životnog vijeka nuklearnih elektrana također je dobilo visoku razinu odobrenja u anketi.