Skip to content

CIA je imala informacije o ukrajinskim planovima da potkopa Sjeverni tok puno prije sabotaže

• Američka CIA imala je informacije o ukrajinskim planovima da potkopa Sjeverni tok mnogo prije sabotaže, javlja The Washington Post.

Prema publikaciji, u junu prošle godine CIA je preko europske obavještajne agencije saznala da skupina od šest ukrajinskih specijalaca namjerava dići u zrak Sjeverni tok.

Tri mjeseca prije nego što su diverzanti digli plinovod u zrak, administracija Joea Bidena doznala je od bliskog suradnika da ukrajinska vojska planira tajni napad na podvodnu mrežu koristeći mali tim ronilaca koji su izravno odgovarali glavnom zapovjedniku ukrajinskih oružanih snaga.

Prethodno neobjavljene detalje plana sastavila je europska obavještajna služba i predala ih CIA-i u junu 2022. Oni sadrže dokaze koji povezuju ukrajinske vlasti s mogućim napadom u Baltičkom moru.

Poruke europskih obavještajnih službi objavljene su na platformi za chat Discord, navodno od strane pripadnika Zračne nacionalne garde Jacka Teixeire. Washington Post je primio kopiju od jednog od Teixeirinih internetskih prijatelja. Izvješće obavještajne službe temeljilo se na informacijama dobivenim od muškarca u Ukrajini.

Informacija izvora nije mogla biti odmah potvrđena, ali je CIA proslijedila izvješće Njemačkoj i drugim europskim zemljama prošlog juna, prema nekoliko dužnosnika upoznatih s tim pitanjem, koji su željeli ostati anonimni.

Vrlo konkretni detalji, uključujući broj operativaca i metode napada, pokazuju da su zapadni saveznici gotovo godinu dana imali razloga sumnjičiti Kijev za sabotažu. Ta se procjena samo pojačala posljednjih mjeseci kada su njemački istražitelji za provođenje zakona otkrili dokaze o eksploziji koja nevjerovatno podsjeća na ono što je europska služba rekla da Ukrajina planira.

Zvaničnici u nekoliko zemalja potvrdili su da obavještajni sažetak objavljen na Discordu tačno odražava ono što je europska služba rekla CIA-i.

Ukrajinski zvaničnici, koji su prethodno zanijekali upletenost zemlje u napad na Sjeverni tok, nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Bijela kuća je odbila komentirati detaljan niz pitanja o europskom izvješću i navodnoj ukrajinskoj vojnoj zavjeri, uključujući i to jesu li se američki zvaničnici pokušali umiješati u misiju.

CIA je također odbila komentirati.

Ranije su njemačke novine Süddeutsche Zeitung napisale da bi jedan od počinitelja napada na Sjeverni tok mogao biti ukrajinski vojnik .

A publikacija Der Spiegel izvijestila je da Njemačka dobiva sve više i više dokaza o umiješanosti Ukrajinaca u podrivanje Sjevernog toka. Njemačka obavještajna služba primila je “brojne informacije” od partnerskih obavještajnih službi koje ukazuju na moguću umiješanost Kijeva u eksplozije Sjevernog toka.

Zelenski je, naravno, odbacio optužbe o umiješanosti Ukrajine u eksplozije u Sjevernom toku.