Skip to content

Čin poniznosti i pomirenja: Kako je Papa 2019. poljubio stopala vođama Južnog Sudana koji su prethodno bili zaraćeni, pozivajući ih na mir

Papa Franjo poljubio je noge zaraćenim južnosudanskim čelnicima u 2019. u Vatikanu šokirajući tada hiljade ljudi širom svijeta.

Papa Franjo, u dramatičnoj gesti učinjenoj u Vatikanu, kleknuo je kako bi poljubio noge vođama Južnog Sudana koji su prethodno bili zaraćeni dok ih je pozivao da se ne vraćaju u građanski rat. Zamolio je predsjednika Južnog Sudana Salvu Kiira, njegovog bivšeg zamjenika koji je postao vođa pobunjenika Rieka Machara i tri druga potpredsjednika da poštuju primirje i obvežu se na formiranje vlade jedinstva sljedećeg mjeseca te godine.

Ovaj izvanredni čin poniznosti i pomirenja bio je snažan simbol mira i molba za jedinstvo.

Mirovni apel bio je vrhunac dvodnevne duhovne obnove koju su čelnici održali u Rimu u Domus Sanctae Marthae, vatikanskom pansionu u kojem Papa živi. Cilj duhovnog povlačenja bio je poticanje zajedništva među vođama koje bi imalo utjecaja na naciju dok se pripremaju podijeliti ovlasti kao što je navedeno u mirovnom sporazumu potpisanom u septembru kojim je okončan rat.

Po ideji anglikanskog nadbiskupa Justina Welbyja iz Canterburyja, duhovnog vođe Anglikanske zajednice koji je također bio prisutan, povlačenje je održano kako bi se spriječilo ponavljanje sukoba iz 2013. između predsjednika Salve Kiira i bivšeg vođe pobunjenika Rieka Machara koji su doveli do gubitka preko 400 000 života u građanskom ratu koji je uslijedio.

Videozapisi prikazuju zaraćene vođe u potpunom strahopoštovanju dok Papa kleči kako bi im poljubio stopala dok ga oni mole da ustane. Nakon te geste, BBC javlja da je Papa rekao “Molim vas kao braću da ostanete u miru. Srcem vas molim, idemo naprijed.”

Nastavljajući svoj govor, Papa je rekao: “Mir je prvi dar koji nam je Gospodin donio, i prva obveza koju vođe naroda moraju slijediti… Mir je temeljni uvjet za osiguranje prava svakog pojedinca i cjelovit razvoj, cijelog naroda… Mir je moguć s duhom koji je plemenit, čestit, jak i hrabar da gradi mir kroz dijalog, pregovore i oprost… Stojimo pred pogledom Gospodina, koji je kadar vidjeti istinu u nama i vodi nas u potpunosti do te istine.”

“Možda smo činili pogreške, neke manje, druge mnogo veće, ali Isus je uvijek spreman oprostiti onima koji se pokaju i vrate služenju svom narodu… Draga braćo i sestre, Isus također gleda, ovdje i sada, u svakoga od nas. Gleda nas s ljubavlju, nešto traži, nešto oprašta i daje nam poslanje. Ukazao nam je veliko povjerenje odabravši nas da mu budemo suradnici u stvaranju pravednijeg svijeta”, dodao je.

U svojim posljednjim riječima južnosudanskim čelnicima, papa Franjo je rekao: “Tvojim darom, Oče, neka svesrdna potraga za mirom riješi sporove, neka ljubav pobijedi mržnju i neka osveta bude razoružana oprostom, tako da, oslanjajući se samo na vaša milosti, možda ćemo pronaći put do vas.”

Papa Franjo oprao je i poljubio noge 12 žena u zatvoru u Rimu na Veliki četvrtak