Skip to content

Članice NATO-a mogle bi poslati trupe u Ukrajinu, upozorava bivši šef saveza

• Grupa zemalja NATO-a mogle bi biti voljne poslati trupe u Ukrajinu ako države članice, uključujući SAD, ne pruže opipljive sigurnosne garancije Kijevu na samitu saveza u Vilniusu, rekao je bivši generalni sekretar NATO-a Anders Rasmussen, javlja Guardian.

Rasmussen je bio na turneji po Europi i Washingtonu kako bi procijenio promjenjivo raspoloženje prije početka kritičnog samita 11. jula.

Također je upozorio da čak i ako skupina država pruži Ukrajini sigurnosne garancije, druge neće dopustiti da se pitanje budućeg članstva Ukrajine u NATO -u drži izvan dnevnog reda u Vilniusu.

Rasmussen je dao svoju primjedbu dok je sadašnji šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao da će pitanje sigurnosnih garancija biti na dnevnom redu u Vilniusu, ali je dodao da NATO – u skladu s člankom 5. Washingtonskog ugovora – pruža puna sigurnosne garancije samo punopravnim članicama”, – piše publikacija.

“Ako se NATO ne može dogovoriti o jasnom putu naprijed za Ukrajinu, postoji jasna mogućnost da neke zemlje pojedinačno poduzmu akciju. Znamo da je Poljska vrlo angažirana u pružanju konkretne pomoći Ukrajini. I ne bih isključio mogućnost da se Poljska još jače angažira u ovom kontekstu na nacionalnoj osnovi i da je slijede baltičke zemlje, možda uključujući mogućnost trupa na terenu”, kazao je.

“Mislim da bi Poljaci ozbiljno razmislili o tome da uđu i okupe koaliciju voljnih ako Ukrajina ne dobije ništa u Vilniusu. Ne bismo trebali podcjenjivati ​​poljske osjećaje, Poljaci smatraju da zapadna Europa predugo nije slušala njihova upozorenja protiv pravog ruskog mentaliteta”, dodao je.

Rekao je da bi bilo potpuno legalno da Ukrajina zatraži takvu vojnu pomoć.

Njegova upečatljiva sugestija da bi neke države mogle smatrati uloge dovoljno važnima da koriste vlastite trupe mogla bi se smatrati upozorenjem zemljama da rizici, uključujući prijetnju jedinstvu NATO-a, ne dolaze samo ako se Ukrajini omogući brzi put u NATO članstvo ili snažna sigurnosne garancije. Njemačka je i dalje oprezna da ne ode predaleko, jer se boji da bi isprovocirala Rusiju, piše publikacija.

Rasmussen je rekao da je neophodno da Ukrajina dobije pisane sigurnosne garancije, po mogućnosti prije samita, ali izvan okvira NATO-a.

“Oni trebaju pokriti razmjenu obavještajnih podataka, zajedničku obuku Ukrajine, poboljšanu proizvodnju streljiva, NATO interoperabilnost i opskrbu oružjem dostatnu za odvraćanje Rusije.”

Anders Rasmussen. Bio je premijer Danske i bivši je generalni sekretar NATO saveza. Kao premijer, Rasmussen je SNAŽNO PODRŽAVAO AMERIČKI RAT U IRAKU. Foto SS C-span.

“Rekao je da se “nakon sporog početka, zamah sada gradi iza ovih ideja”, uključujući i Francusku.