Skip to content

Članstvo Ukrajine u NATO-u službeno je podržalo 9 zemalja

Nakon što je Ukrajina 30. rujna predala zahtjev za pridruživanje NATO- u po ubrzanom postupku, devet zemalja službeno je podržalo njezino članstvo.

Predsjednici devet zemalja srednje i istočne Europe službeno su podržali članstvo Ukrajine u NATO-u i pozvali sve članice Saveza da povećaju vojnu pomoć Oružanim snagama Ukrajine.

To je navedeno u odgovarajućoj izjavi čelnika zemalja.

“Snažno podržavamo odluku summita NATO-a u Bukureštu 2008. u vezi s budućim članstvom Ukrajine. Podržavamo Ukrajinu u njezinoj obrani od ruske invazije, zahtijevamo da se Rusija odmah povuče sa svih okupiranih teritorija i pozivamo sve saveznike da značajno povećaju svoju vojnu pomoć u Ukrajinu”, stoji u priopćenju.

Predsjednici su potvrdili potporu suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine.

“Ne priznajemo i nikada nećemo priznati pokušaje Rusije da pripoji bilo koji ukrajinski teritorij”, istaknuli su čelnici.

♦ Priopćenje su potpisali: Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović. Predsjednik Češke, Miloš Zeman. Predsjednik Estonije, Alar Karis. Predsjednik Latvije, Egils Levits. Predsjednik Litve, Gitanas Nauseda. Predsjednik Sjeverne Makedonije, Stevo Pendarovski. Predsjednik Poljske, Andrzej Duda. Predsjednik Rumunjske, Klaus Iohannis. Predsjednica Slovačke, Zuzana Chaputova.